Prețul aurului a trecut de 1.850 dolari/uncie, pentru prima dată din iunie 2022

Dă şi tu share articolului

Datorită, în parte, micului declin al dolarului, există o creștere a cererii pentru metalul prețios.
Metalul este mai atractiv ca urmare a scăderii dolarului american, deoarece acum este mai accesibil pentru investitorii care folosesc alte monede.
De la vârful de 114,78 puncte atins în octombrie 2022, indicele dolarului (DXY) a scăzut cu peste 9%, ajungând la 104,67 puncte.

Rezerva Federală a redus rata de creștere a dobânzilor cu 50 de puncte de bază la finalul ședinței din decembrie, de la 3,75%-4% la 4,25%-4,5% pe an.
Anterior, înainte de aceasta, avuseseră loc patru creșteri consecutive de 75 de puncte de bază.
Inflația ridicată, care a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii patruzeci de ani, este un factor care a determinat creșterea ratei.

ar putea scădea la 1600 dolari

Analiștii preconizează că prețul aurului ar putea scădea la 1600 de dolari pe uncie sau chiar mai jos în cazul unei înăspriri semnificative a politicii monetare a Fed în prima jumătate a anului 2023.
Cel mai probabil, autoritatea de reglementare va lua măsuri pentru a reduce rata la sfârșitul anului 2023, după care nu este exclusă complet scăderea prețului metalului prețios.

Cu toate acestea, prețul aurului ar putea depăși bariera psihologică de 2.000 de dolari pe uncie anul viitor, potrivit analiștilor de la Bank of America, întrucât aurul ar trebui să profite cel mai mult de pe urma schimbării politicii monetare a Rezervei Federale dintre toate metalele prețioase.
Prețul metalului prețios ar trebui să crească ca urmare a respingerii de către autoritatea de reglementare americană a unor creșteri agresive ale dobânzilor în 2023.

Citeste mai multe despre creșterea trimestrială de 20% a prețului platinei, cea mai mare din 2008 încoace

China, principalul utilizator, ar fi importat cantități mari de platină metalică începând cu 2019, lăsând la suprafață o ofertă mică pentru restul globului, potrivit World Platinum Investment Council.

Consiliul a afirmat acest lucru în studiul Platinum Perspectives publicat în decembrie. “Acest lucru, în combinație cu prețurile mai mari care se presupune că sunt necesare pentru a elibera stocurile chinezești de pe piața internă, ar putea avea o influență substanțială asupra descoperirii prețurilor pe piața platinei.”

Consiliul preconizează un deficit de platină în 2023, din cauza unei creșteri de 19% a cererii și de 2% a ofertei.

Cererea industrială de platină va crește cu 10% față de 2022, depășind media pe 10 ani, potrivit WPIC, în ciuda instabilității economice globale și a faptului că mai multe națiuni se află acum în recesiune sau se preconizează că vor intra în recesiune.
Citiți mai multe AICI.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment