Prețul platinei înregistreză o creștere trimestrială de 20%, cea mai mare din 2008 încoace

Dă şi tu share articolului

Prețul platinei a crescut vineri cu 1,0%, ajungând la 1.064,50 dolari pe uncie, ducând câștigul trimestrial la puțin sub 23%.

Cea mai mare creștere trimestrială din primul trimestru al anului 2008, când prețul platinei a obținut un avans surprinzător de 34%, va avea loc dacă prețul platinei își va menține creșterea de 20%.

Se pare că China, principalul utilizator, importă cantități mari de platină metalică din 2019, lăsând la suprafață o ofertă mică pentru restul globului, potrivit Consiliului Mondial de Investiții în Platină.

Consiliul a afirmat acest lucru în studiul Platinum Perspectives publicat în decembrie. “Acest lucru, în combinație cu prețurile mai mari presupuse a fi necesare pentru a elibera stocurile chinezești de pe piața internă, ar putea avea o influență substanțială asupra descoperirii prețurilor pe piața platinei.”

Consiliul preconizează un deficit de platină în 2023, din cauza unei creșteri de 19% a cererii și de 2% a ofertei.

Într-o declarație de presă, WPIC a afirmat că “în ciuda incertitudinii economice globale, cu mai multe națiuni aflate acum în recesiune sau care se anticipează că vor intra în recesiune, cererea industrială de platină va urca cu 10% în 2022, ceea ce depășește media pe 10 ani”.

Potrivit WPIC, cererea de platină în sectorul bijuteriilor va fi stabilă până în 2023, în timp ce cererea de platină în sectorul auto va crește din nou în 2019.

Platina este de departe metalul prețios cu cea mai bună performanță în 2022, cu o creștere de 9% de la începutul anului până în prezent, potrivit statisticilor Reuters.
În același interval de timp, paladiul a scăzut cu 4%, argintul a crescut cu aproximativ 3%, iar aurul a scăzut cu aproximativ 1%.

Citește mai departe:

un maxim de două săptămâni pentru aur

În urma discursului președintelui Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, care a ridicat perspectivele unor majorări mai puține ale dobânzilor în viitor, aurul a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni, ajutat de un dolar mai slab.

La ora 0241 GMT, aurul spot a crescut cu 0,4%, la 1.774,62 dolari pe uncie, atingând cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie.
Contractele futures pe aur în SUA au crescut cu 1,6%, la 1.788,70 dolari.
Indicele dolarului a scăzut cu 0,3%.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

One Thought to “Prețul platinei înregistreză o creștere trimestrială de 20%, cea mai mare din 2008 încoace”

Leave a Comment