De obicei, în prima zi lucrătoare a noului an se formează cozi la ghișeele primăriilor la ghișeele de taxe și impozite, formate de persoane care speră să beneficieze de reducerea de până la 10%.
Cu toate acestea, nu există un termen limită strict pentru momentul în care puteți obține reducerea.
Prevederile codului fiscal
Impozitul pe clădiri este datorat de două ori pe an, la termenele de 31 martie și 30 septembrie sau înainte de acestea.
Pentru plata anticipată a impozitului pe clădiri datorat de către contribuabil până la data de 31 martie a anului respectiv se acordă o bonificație de până la 10%, decisă de consiliul local.
Acest lucru este de competența Consiliului General al Municipiului București la nivelul municipiului București.
Impozitul pe teren este datorat de două ori pe an, în tranșe egale, până la termenele de 31 martie și 30 septembrie.
Pentru plata anticipată a impozitului pe teren restant pe întregul an de către contribuabili se acordă o bonificație de până la 10% pentru plata anticipată a impozitului pe teren pe întregul an, până la sfârșitul lunii martie a anului respectiv, inclusiv. Valoarea acestui bonus este decisă de consiliul local.
Consiliul General al Municipiului București este responsabil de gestionarea problemei la nivel municipal.
Impozitul pe mijloacele de transport este datorat de două ori pe an, până la termenele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.
Se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv pentru plata anticipată a taxei de transport, care este datorată pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, inclusiv, conform hotărârii consiliului local.
Consiliul General al Municipiului București este responsabil de gestionarea problemei la nivel municipal.
Angajatorii au acum acces la o serie de noutăți pentru anul 2022, dintre care majoritatea au fost aduse prin lege sau ordonanță.
Unele sunt în vigoare în prezent, în timp ce altele vor intra în vigoare abia în 2023.
Acestea din urmă, și anume impozitele pe salarii care vor intra în vigoare în următoarele 12 luni, au primit cea mai mare parte din atenția noastră.
- Prima pentru munca cu fracțiune de normă.
Potrivit OG 16/2022, suprataxarea înseamnă, în esență, că societățile trebuie să plătească contribuții la pensii și sănătate către stat în numele lucrătorilor care lucrează cu fracțiune de normă, pe baza salariului minim brut pe țară, și nu pe baza venitului efectiv încasat.
Măsura va intra în vigoare în august 2022, dar o facilitate corespunzătoare va fi, de asemenea, instituită până în ianuarie 2023. - Un plafon lunar al veniturilor extrasalariale.
Conform OG 16/2022, începând cu ianuarie 2023, unele avantaje oferite de companie angajaților săi vor beneficia de un tratament fiscal favorabil doar dacă întreaga valoare a acestor beneficii nu depășește un plafon lunar de 33% din salariul de bază.
Costul serviciilor de călătorie și/sau de tratament în timpul vacanțelor, tratamentele medicale oferite prin intermediul unui abonament și plățile efectuate pentru angajații care folosesc teleworkingul sunt doar câteva dintre beneficiile unice de pe această listă.
Pentru beneficiile care fac obiectul noului plafon lunar de 33%, angajatorul trebuie să ia în considerare mai întâi plafonul individual pentru fiecare beneficiu înainte de a pune beneficiile împreună și de a aplica plafonul de 33%. - Angajatorilor li se permite să ofere două beneficii suplimentare cu tratament fiscal preferențial.
În plus față de celelalte modificări semnificative aduse de OG 16/2022, există două beneficii complet noi pe care angajatorii le pot oferi fără a fi nevoiți să plătească impozite de stat pe salarii (în anumite limite).
Acestea se numără printre avantajele pentru care Guvernul a stabilit un plafon maxim lunar total de 33% din salariul de bază ca o condiție de neimpozitare; ele intră în vigoare în ianuarie 2023. - Facilități fiscale pentru persoanele care realizează salariul minim federal.
În ceea ce privește creșterea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei, Guvernul a implementat, prin OUG 168/2022, o prevedere care va intra în vigoare abia în 2023: o indemnizație neimpozabilă de 200 de lei (o facilitate similară se aplică și în a doua parte a anului 2022, dar era opțională).
Astfel, pentru un salariu brut de 3.000 de lei se plătesc impozite pe salarii în aceeași măsură ca și pentru un salariu brut de 2.800 de lei.
Legislația ar putea fi aplicabilă și lucrătorilor din industria agroalimentară. - Scutirea de impozite: De această facilitate beneficiază noi tipuri de profesioniști IT.
Un ordin de ministru comun precizează că guvernul va prelungi scutirea de impozit a profesioniștilor IT începând cu ianuarie 2023.
Prin urmare, mai multe persoane beneficiază de scutirea de impozit prevăzută în mod expres pentru dezvoltarea de software. - HoReCa a abrogat scutirea de impozit pentru lucrătorii sezonieri.
Actuala scutire de impozit pe venit pentru angajații sezonieri ai plătitorilor de impozit specific se va încheia la 1 ianuarie 2023, odată cu eliminarea din lege a impozitului specific.
Propunerea a fost aprobată și în OG 16/2022.