Cazierul judiciar va fi eliberat și online. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Dă şi tu share articolului

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, un proiect de lege care simplifică procesul de ștergere a cazierului judiciar. Acest lucru va permite publicarea acestuia pe internet.

Legea propune ca eliberarea faptei, nu doar depunerea cererii de eliberare, să se facă în formă electronică pentru a promova rapiditatea în obținerea certificatului de cazier judiciar.

Un cazier judiciar se poate obține acum de acasă grație acestei inițiative, potrivit deputatului PNL și inițiatorul legii George Cristian Tuță, care a spus la votul din Camera Deputaților că este „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români. în țară și în străinătate pe care nu vor mai fi nevoiți să aglomerați drumurile și secțiile de poliție”.

Eliberarea electronică a cazierului judiciar, însă, nu va dura mai mult de șase luni.

„Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în format electronic la cererea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea comună prevăzută la alin.(1) și (2).
Certificatele de cazier judiciar care sunt eliberate electronic sunt semnate electronice calificate și sunt tratate la fel ca acte valabile.
(…)
Procedurile de eliberare a cazierului judiciar în formă electronică se elaborează în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii prin ordin comun al miniștrilor afacerilor interne și cercetării, inovării și digitalizării”, prevede legea.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment