Vouchere sociale: Când se virează a doua tranşă de 250 de lei pentru achiziţia de alimente şi mese calde

Dă şi tu share articolului

Prima etapă a Programului “Sprijin pentru România”, prin care ajutoarele sociale se încarcă în patru tranșe a câte 250 de lei fiecare, a fost finalizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în colaborare cu organizațiile partenere, emitenții de carduri și Compania Națională Poșta Română.

Potrivit MIPE, în această săptămână, reprezentanții Poștei Române se asigură că niciunul dintre beneficiarii eligibili – inclusiv cei care nu au fost găsiți inițial la domiciliu sau nu au răspuns la notificare – nu a rămas fără card.

“Dorim să subliniem faptul că, dacă există persoane care nu sunt sigure de eligibilitatea lor pentru beneficii, acestea ar trebui să se adreseze Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cu întrebările lor.
De asemenea, se pot solicita la Poșta Română informații cu privire la cardurile care nu au putut fi livrate, potrivit sursei citate.

În prezent, ne pregătim pentru cea de-a doua etapă, pe care o vom finaliza în prima jumătate a lunii septembrie, după o primă etapă dificilă, în care am reușit să emitem și să distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari.
Având în vedere că furnizarea se face acum în mod direct tuturor celor care se califică, procesul a devenit, fără îndoială, mult mai simplu.

Alți 150.000 de români vor primi ajutoare pentru hrană și masă caldă, pe lângă cei 2.480.613 beneficiari ai primei tranșe, potrivit ministrului Marcel Boloș.

Cu un număr estimat de 150.000 de noi beneficiari, a doua emisiune de carduri îi va include pe cei rămași pe listele inițiale și pe cei care au devenit eligibili de la 1 iulie 2022.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza listele de beneficiari pentru a-i include pe noii beneficiari, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu OUG 63/2022, va verifica listele de beneficiari în săptămâna următoare.

Noile carduri vor fi distribuite pe 22 august, iar Poșta Română le va livra destinatarilor până pe 3 septembrie.
Până pe 8 septembrie, toți beneficiarii de asistență alimentară și masă caldă din Tranșa II vor fi primit.

Tichetele de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la sfârșitul anului, iar după aceea sunt valabile 12 luni.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care includ instrucțiuni de utilizare (împreună cu codul PIN), o listă a magazinelor unde pot fi folosite și un număr de telefon în caz de probleme.

Numai beneficiarii pot utiliza cardurile. Beneficiarul poate da cardul unui membru al familiei, sau apropiat în circumstanțe excepționale, în cazul în care acesta nu poate vizita operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, dar numai împreună cu cartea de identitate.

Cine primeşte voucherele sociale:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment