Unde se plătesc amenzile de circulaţie – Care sunt modalitatile de plata

Dă şi tu share articolului

În viața unui șofer apar frecvent evenimente neașteptate de tot felul.
Poliția rutieră pedepsește șoferii care încalcă regulile de circulație.
Chiar dacă este una dintre cele mai groaznice experiențe pentru un șofer, în cele din urmă va trebui să plătiți taxa impusă de lege în starea ei.
Cunoașterea cerințelor legale, unde se plătesc amenzile și cât timp trebuie să plătiți doar jumătate dintre ele este crucială.

În 2022, amenzile pot fi plătite și online pentru a reduce cozile la ghișee, mai ales în contextuil actual generat pandemia de covid-19

Conducerea unei mașini are multe avantaje, dar există și unele elemente negative.
Intenția principală a creării de amenzi rutiere a fost de a descuraja oamenii să încalce legea.
Legea în vigoare în prezent este puțin mai blândă în ceea ce privește plata acestora, iar intervalul de timp în care poți plăti doar jumătate din amenda a fost majorat de la 48 de ore la 15 zile.

Unde poți plăti amenda de circulație

Legislația rutieră actuală este foarte explicită și strictă în ceea ce privește amenzile rutiere și plata acestora.
Lucrurile sunt considerabil mai ușoare acum decât erau în trecut, când trebuia să aștepți într-o coadă nesfârșită la Trezoreria Statului pentru a plăti o amendă.
În acest moment, există trei modalități de a plăti o amendă de circulație:

  • Se poate plati numerar (cash) la toate sucursalele Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care s-a încasat amenda sau unde locuiește șoferul, precum și la oficiile fiscale municipale.
  • De asemenea, numerar (Cash) la toate ghișeele Poștei Române din toată țara;

Pe portalul giseul.ro, online.
Trebuie să vă înregistrați pentru un cont folosind informațiile dumneavoastră personale și un card bancar valabil emis de o bancă din România pentru a accesa acest site;

  • Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume: – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Unde se plătesc amenzile se circulaţie din alt judeţ
Amenzile primite în afara județului de reședință pot fi plătite online, prin instituțiile de credit autorizate cu care s-au încheiat acorduri, în conturi desemnate, la oficiile Trezoreriei Statului, sau la instituțiile de credit autorizate, precum și amenzile evaluate în raport cu bugetele locale (cum ar fi tichetele de parcare) se poate plăti online, prin instituțiile de credit autorizate cu care s-au încheiat acorduri, la ghiseele autorităților administrației publice locale sau ale altor instituții publice. Prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de sistemele de plată, cu precizarea datei și orei plății, demonstrează plata amenzilor contravenționale plătite prin sistemele electronice de plată admise de lege; în aceste circumstanțe, plătitorul este scutit de obligația de a furniza o copie a extrasului de cont sau a dovezii de plată emise de sistemul de plată agentului constatator sau organului din care face parte.

Unde se plătesc amenzile de circulație în străinătate

Mobilitatea este unul dintre avantajele mașinii, motiv pentru care mulți șoferi aleg să călătorească în străinătate în vacanță și să folosească propriile vehicule pentru a se deplasa.
Dar ce se întâmplă dacă primești o amendă în timp ce călătorești și te afli într-o altă națiune?
Avem două scenarii diferite aici, unul pentru când vă aflați pe teritoriul UE și celălalt pentru când vă aflați într-o țară care nu face parte din UE.
Trebuie să știți că, dacă primiți o amendă într-o țară din UE, aceasta va fi trimisă prin poștă la adresa dvs. de domiciliu.
De obicei, veți primi informații despre cum să plătiți taxa pe lângă amenda în sine. Ba chiar s-ar putea să fii îndeajuns de norocos încât să poți face plata unei astfel de amenzi rutiere online, lucru care te va scăpa de bătaia de cap asociată cu drumurile inutile.

Când plătești jumătate din amenda auto

Contravenientul poate achita jumătate din suma minimă prevăzută în act, în termen de 15 zile de la data procesului-verbal, în condițiile Legii 203/2018 privind măsurile dispuse pentru achitarea amenzilor de circulație.
Zilele de început și de sfârșit ale perioadei nu sunt incluse în cele 15 zile, deoarece acestea sunt zile calendaristice.
Termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare după ultima zi, dacă aceasta cade într-o zi nelucrătoare.

Ce se întâmplă dacă amenzile auto nu sunt plătite

Procesul de executare poate începe dacă amenda nu este plătită după 15 zile.
Mașina sau alte bunuri trebuie confiscate dacă totalul rezultă din acumularea a numeroase amenzi neplătite de-a lungul timpului și este deosebit de ridicat din cauza altor taxe și impozite restante.
Conturile bancare sau câștigurile sunt de obicei poprite deci se poate ajunge si la poprire pe salariu/pensdie dacă sumele nu sunt deosebit de semnificative.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment