Cum să folosești criptarea end-to-end în Facebook Messenger chiar acum

Dă şi tu share articolului

Meta poate că nu este un bastion al confidențialității digitale (și este foarte posibil să fie un dușman al acesteia), dar este posibil ca vremurile să se schimbe. Compania a anunțat joi, 11 august, că testează criptarea end-to-end (E2EE) pentru Facebook Messenger ca opțiune implicită, ceea ce înseamnă că toți utilizatorii Messenger vor avea discuțiile lor protejate de ochii spionilor, cu excepția cazului în care aleg să nu o facă. Deși aceste schimbări nu sunt așteptate să ajungă pentru toți utilizatorii pentru o vreme, există modalități de a activa E2EE în Messenger chiar acum.

Cum funcționează criptarea end-to-end

În cazul mesageriei obișnuite, textele sunt stocate în mod deschis pe dispozitivul dumneavoastră, pe dispozitivul către care le trimiteți și pe serverul platformei de mesagerie (de exemplu, Facebook Messenger). Aceste mesaje pot fi citite de oricine are acces la dispozitivele în care sunt stocate mesajele respective, inclusiv de gazdele platformei de mesagerie. Acest lucru face ca o companie precum Meta să poată preda mesajele dvs. unei autorități, în cazul în care o astfel de solicitare ar veni.

Cu toate acestea, în cazul criptării end-to-end, mesajele nu sunt trimise și stocate în text simplu, ci mai degrabă sunt “criptate”. Dacă ați încerca să citiți un mesaj criptat, acesta ar apărea ca o amestecătură de caractere de nerecunoscut, ceea ce îl face inutil de interceptat.

Pentru a descifra mesajul, aveți nevoie de o “cheie”. În scopul mesageriei, această cheie este fie dispozitivul dumneavoastră, fie dispozitivul destinatarului. Aceste două dispozitive sunt singurele dispozitive capabile să descifreze conversația dvs. particulară – chiar dacă Meta facilitează trecerea acestor mesaje, nu are nicio modalitate de a descifra mesajele pentru el însuși sau pentru oricine vine să le ceară.

Meta testează E2EE ca protocol de mesagerie implicit pentru toate conversațiile din Messenger, ceea ce ar oferi din start aceste beneficii tuturor utilizatorilor. Cu toate acestea, testele se află în acest moment în stadiul inițial, Meta incluzând, se pare, doar câteva sute de utilizatori la început. Din punct de vedere statistic, nu faceți parte din acel grup de testare, așa că va trebui să folosiți funcția E2EE ascunsă a Messenger pentru a beneficia de avantajele de securitate.

Cum să activați criptarea end-to-end în Facebook Messenger

Această funcție ascunsă se numește “conversație secretă” și este destul de simplu de utilizat (deși este puțin îngropată). Pentru a începe, deschideți o conversație pentru care doriți E2EE, apoi atingeți numele persoanei în partea de sus a ecranului. În secțiunea “More actions” (Mai multe acțiuni), atingeți “Go to secret conversation” (Mergeți la conversația secretă), iar Messenger va deschide instantaneu o nouă conversație E2EE, cu o temă unică în alb și negru pentru a indica faptul că nu este o conversație Messenger normală.

Capcana este că celălalt utilizator trebuie să folosească un dispozitiv și o aplicație Messenger care să fie compatibile cu conversațiile secrete și E2EE. În caz contrar, veți primi un mesaj de eroare atunci când veți încerca să trimiteți ceva într-o conversație secretă. De asemenea, nu puteți utiliza conversații secrete cu grupuri – țineți cont de acest lucru înainte de a începe să împărtășiți informații sensibile în conversațiile cu mai multe persoane. Nu veți putea nici să trimiteți GIF-uri, să efectuați apeluri audio sau video sau să trimiteți plăți în conversațiile secrete, ceea ce limitează oarecum această funcție.

Totuși, în scopuri E2EE, conversațiile secrete își fac treaba: Rețineți doar că veți vedea două chat-uri în aplicația dvs. pentru fiecare contact cu care ați început o conversație secretă. Asigurați-vă că apăsați pe firul cu pictograma de blocare, nu pe conversația normală, dacă doriți ca mesajele dvs. să fie protejate. Acestea fiind spuse, Messenger arată destul de clar când este activată conversația secretă, așa că, dacă nu vedeți nicio referire la aceasta în chat, presupuneți că E2EE nu este activ.

Alte moduri de a folosi E2EE pe Facebook

Conversația secretă nu este singura opțiune E2EE pe Messenger: Există, de asemenea, ceva numit modul de dispariție. Meta, apoi Facebook, l-a introdus în noiembrie 2020, anunțându-l ca fiind o experiență de mesagerie asemănătoare cu Snapchat: Textele dispar după ce se închide din chat, iar aplicația îi pârâie pe toți cei care fac o captură de ecran a discuției. Ceea ce compania nu a subliniat, însă, a fost faptul că chat-urile în modul dispariție sunt în întregime criptate de la un capăt la altul.

Pentru a utiliza modul dispariție, tot ce trebuie să faceți este să trageți cu degetul în sus din partea de jos a uneia dintre chat-urile Messenger. Pe măsură ce faceți acest lucru, veți vedea “Swipe up to turn on vanish mode” (Trageți în sus pentru a activa modul de dispariție), împreună cu un inel de progres care vă arată cât de mult mai trebuie să trageți în sus pentru a activa funcția. Odată ce inelul este umplut, dați-i drumul: Chat-ul va trece apoi în modul dispariție, criptând toate mesajele și ștergându-le la ieșirea dumneavoastră. De asemenea, puteți activa sau dezactiva modul de dispariție din setările unui chat: Derulați până în partea de jos a paginii, atingeți “Vanish mode”, apoi comutați cursorul.

Meta va elimina de fapt modul de dispariție din Messenger odată ce va implementa E2EE ca opțiune implicită, dar veți putea în continuare să activați o funcție similară pentru dispariția mesajelor. Compania păstrează versiunea Instagram a modului de dispariție, dar nu este E2EE, așa că nu este nici pe departe la fel de sigur.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment