UE iar ne roagă cu bani gratis: o să fim în stare să-i luăm și să construim România cu ei?

Dă şi tu share articolului

o nouă sursă de finanțare pentru România.
De fapt, pentru toate statele membre ale UE care apreciază măsurile ecologice pentru a lupta eficient împotriva schimbărilor climatice.

De data aceasta, 168 de proiecte de mediu vor primi peste 380 de milioane de euro de la Comisia Europeană.
Una dintre aceste inițiative va fi construită în țara noastră.

Beneficiarii primesc fondurile în cadrul programelor LIFE pentru mediu și politici climatice.
Prin îmbunătățirea competențelor din industria construcțiilor, proiectul din țara noastră urmărește să facă trecerea la energie curată.

Pentru ce ne dă UE bani, din nou
Apare o nouă oportunitate de finanțare pentru România. De fapt, pentru toate statele membre ale Uniunii Europene care pun preț pe politici de mediu sustenabile, astfel încât să reușim să combatem efectele schimbărilor climatice.

De data aceasta, Comisia Europeană pune la bătaie peste 380 de milioane de euro pentru 168 de proiecte de mediu. Unul din aceste proiecte va fi dezvoltat în țara noastră.

Banii sunt acordați beneficiarilor prin programuli LIFE pentru mediu şi politici climatice. Proiectul de la noi din țară se referă la tranziţia către o energie curată prin îmbunătăţirea competenţelor în cadrul industriei construcţiilor.

Pentru ce ne dă UE bani, din nou

Pentru cei nefamiliarizați cu aceste măsuri, programul LIFE vizează:

-facilitarea tranziției către o economie durabilă, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe energie din surse regenerabile, neutră din punct de vedere climatic și rezilientă
-protejarea, refacerea și îmbunătățirea calității mediului, inclusiv a aerului, apei și solului
-stoparea și inversarea fenomenului de pierdere a biodiversității
-combaterea degradării ecosistemelor.

„Programul sprijină proiecte demonstrative, de bune practici, de coordonare și de sprijin, de consolidare a capacităților și de guvernanță.

Este vorba, printre altele, de proiecte strategice integrate la scară mare și proiecte strategice de protejare a naturii, care sprijină implementarea planurilor de mediu și climatice, precum și de programe și strategii elaborate la nivel regional, multiregional sau național”, a transmis Executivul comunitar.

Trebuie menționat faptul că acest program există din 1992 și că, în acest timp, a contribuit la peste 5 500 de proiecte, atât în țările UE, cât și în cele din afara UE.
Valoarea finanțării pentru LIFE în perioada 2021-2027 este de 5,4 miliarde de euro.
Anul trecut, Comisia a dezvăluit patru noi subprograme LIFE: natura și biodiversitatea, economia circulară și calitatea vieții, reducerea efectelor schimbărilor climatice și pregătirea pentru acestea, precum și tranziția către o energie curată.

Cine poate depune o cerere de finanțare?
Ei bine, Comisia a distribuit următoarea listă de calificări și solicitanți de finanțare în cadrul acestui program:

-o entitate juridică publică sau privată înregistrată în UE sau într-o țară sau teritoriu de peste mări legat de aceasta;
-o țară terță asociată programului LIFE;
-o entitate juridică creată în temeiul dreptului Uniunii sau al oricărei organizații internaționale.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment