Trotinetele electrice vor fi reglementate juridic. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică de MAI

Dă şi tu share articolului

Acum ceva vreme un articol despre principalele motive pentru care să cumperi o trotinetă electrică. Dar acum e timpul să afăm dacă circulațai pe drumurile publice va fi în sfârșit sub semnul legii.

Ei bine statutul acestora trotinete electrice în prezent nu este reglementat însă aceste trotinete Astăzi a fost lansat în dezbatere publica un proiect privind reglementare juridică acestora. electrice vor fi reglementate juridic.

Dacă în prezent trotinetele electrice nu sunt regelemntate în Codul Rutier, reglementările fiind doar exclus pentru biciclete (pentru că acestea au șezut.

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista de biciclete de către persoane care au minim 14 ani și poartă obligatoriu cască de protecție dacă nu au împlinit vârsta de 16 ani, se arată pentru un proiect lansat în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Cum vor fi reglementate trotinetele electrice?

Prin proiect se propune ca trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric. trotinete care merg cu mult mai mult de atât chiar și 80 km pe oră.

Ele pot fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis”, se menționează în proiect. Deci doriți să mai mergeți cu cineva un băiat va fi interzis acest lucru potrivit noului proiect.

Conform noului proiect MAI, o trotinetă electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată în paralel cu marginea acesteia. ca și în cazul bicicletelor trotinete electrice pot fi oprite sau staționate și câte două una lângă alta.

Pentru circulația pe drumurile publice echiparea este obligatorie a trotinetelor face cu mijloacele de iluminare și dispar reflectorizant florescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, conform propunerii.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice 16 ani se arată în documentul MAI.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice contravenție și se sancționează cu amendă clasa a treia de sancțiuni respectiv de la șase la opt puncte amendă.

Cei care doresc să facă propuneri sau sugestii sunt îndrumate să trimită de email dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunțului pe site.

în alte state din Uniunea Europeană trotinetele electrice sunt reglementate iar în procesul de elaborare al acestuia proiect a fost consultată și legislația altor țări referitoare la trotinete electrice. Totodată trebuie menționat faptul că circulația trotinetelor electrice nu este reglementată unitar la nivel european fiind permisă în țări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda, dar interzisă în alte state precum Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În România, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniți grav și 156 răniți ușor.

Aș vrea să aflu și părerea voastră privire la acest proiect privind introducerea trotinete electrice ca și vehicule Codul Rutier.

Dați si voi un share și un like

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment