TOȚI șoferii trebuie să știe: Intră în vigoare noile amenzi, care sunt URIAȘE

Dă şi tu share articolului

Dar despre asta este vorba.
Atunci când un proprietar de mașină își împrumută vehiculul unei alte persoane, trebuie să informeze poliția locală, pe lângă poliția rutieră, așa cum se întâmplă în prezent, despre numele șoferului.

Această clauză face parte din Legea 335/2022, care intră în vigoare la 11 decembrie 2022 și care este de fapt menită să actualizeze Codul Rutier (OUG 195/2002).

Este o nouă măsură destinată identificării mai facile și amendării celor care obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va scrie, de duminică, în Codul rutier.

Atunci când își exercită autoritatea în domeniul circulației pe drumurile publice, adică, în general, atunci când este vorba de oprirea sau parcarea ilegală a mașinilor, poliția locală va avea voie să obțină doar aceste informații de identificare.

Proprietarii de autoturisme vor fi sancționați cu amendă din clasa a patra de sancțiuni, care presupune între nouă și 20 de puncte de penalizare, dacă refuză să se conformeze ordinelor poliției, indiferent dacă acestea provin de la poliția locală sau rutieră.
Sancțiunile vor costa între 1.305 și 2.900 de lei, deoarece punctul de amendă este de 145 de lei.
Amenzile pentru vehiculele înmatriculate pe numele unei firme vor fi semnificativ mai mari, în medie în jur de 14.500 de lei (clasa a cincea de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte de penalizare).

Amenda achitate integral
Atât poliția rutieră, cât și poliția municipală au autoritatea de a aplica o amendă în acest caz de reținere a informațiilor despre șoferi.
Rețineți că regulamentul care prevede plata a jumătate din taxa minimă în termen de 15 zile nu se aplică în acest caz, datorită modificărilor aduse Codului rutier în prima parte a anului. În schimb, amenzile pentru această infracțiune trebuie plătite integral.

De principiu, datele personale ale șoferului de ocazie ce trebuie comunicate autorităților sunt: 

  • numele, 
  • prenumele, 
  • codul numeric personal, 
  • domiciliul sau reședința, 
  • numărul și seria actului de identitate.

“În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, se arată în expunerea de motive înaintată de inițiatorii proiectului de lege.

Șoferii care încalcă limita de viteză cu mai mult de 100 km/h riscă să li se suspende permisul și certificatul de înmatriculare auto pentru șase luni, conform propunerii de lege.
În plus, acești șoferi riscă să își piardă vehiculul dacă sunt prinși conducând în această perioadă în care poliția le reține permisul și certificatul de înmatriculare.

În primul rând, măsura din Senat adaugă o nouă restricție de viteză în Codul Rutier: depășirea limitei de viteză cu peste 100 km/h va atrage amenzi din clasa a patra de sancțiuni (între 1.305 și 2.900 de lei) și o interdicție de a conduce timp de 180 de zile.

Perioada de suspendare se prelungește cu încă 30 de zile în cazul în care conducătorul auto primește din nou această pedeapsă și încalcă limita de viteză cu mai mult de 100 km/h peste viteza admisă în termen de șase luni de la primirea înapoi a permisului de conducere.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment