În efortul de a ajunge la un consens privind plafonarea prețului gazelor înainte de reuniunea miniștrilor europeni ai energiei din 13 decembrie, statele membre ale UE participă sâmbătă la discuții de urgență. Cu toate acestea, țările sunt încă în dezacord cu privire la propunere.
Un memorandum distribuit de 12 dintre cei 27 de membri ai UE, obținut de Reuters, a cerut ca plafonul de preț să fie “substanțial” mai mic decât cel mai recent compromis la care au ajuns statele membre ale blocului comunitar.
Potrivit documentului susținut de România, Belgia, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania și Slovacia, “textul nu a mers suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător”.
De luni de zile, statele membre ale UE sunt în dezacord cu privire la plafonarea prețului la gaze, dar nu s-a ajuns încă la un acord între punctele de vedere opuse.
Unii diplomați se îndoiesc că se va ajunge la un compromis înainte de sfârșitul săptămânii, subliniind că țările care susțin cea mai recentă propunere au autoritatea de a împiedica adoptarea unui acord.
Majoritatea națiunilor UE solicită o restricție clară a prețului gazelor.
Un număr mic de națiuni din UE, în frunte cu Germania și Olanda, se situează de partea opusă a dezbaterii și susțin că o limitare a prețurilor ar forța furnizorii să își vândă gazele în altă parte și ar elimina stimulentele pentru a-i încuraja pe consumatori să folosească mai puțin gaz.
În cazul în care prețurile la centrul de gaze TTF depășesc 275 de euro pe megawatt oră timp de două săptămâni la rând și când prețurile TTF sunt cu 58 de euro mai mari decât prețul mediu global al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacționare, Comisia Europeană a sugerat luna trecută plafonarea prețurilor la gaze pentru un an.
Cea mai recentă propunere, consultată de Reuters, prevede plafonarea în cazul în care prețurile la contractele futures la gaze pentru luna următoare la hub-ul TTF din Amsterdam (unde se stabilește prețul de referință european) depășesc 220 de euro/Megawatt/oră timp de cinci zile și când prețurile sunt cu 35 de euro mai mari decât prețul mediu global al gazelor naturale lichefiate.
Deși această valoare este mai mică decât plafonul de 275 EUR/MWh stabilit de Comisia Europeană, cele 12 state membre ale UE susțin că este totuși prea mare.