Astazi vom trece in revista cateva reguli de baza prin care noi ne putem pazi pe internet de persoanele rau intentionate. Având în vedere că tot mai mulți utilizatori accesează internetul prin intermediul dispozitivelor mobile, aceste riscuri se schimbă și cresc rapid.
Chiar dacă aplicațiile ocupă un loc mai important în interacțiunile online zilnice ale celor mai mulți oameni decât site-urile tradiționale, acest lucru nu înseamnă că regulile de bază ale siguranței pe internet s-au schimbat. Hackerii sunt în continuare în căutare de informații personale pe care le pot folosi pentru a vă accesa cardul de credit și informațiile bancare.
Navigarea nesigură poate duce, de asemenea, la alte amenințări – de la comentarii sau imagini personale jenante care, odată online, sunt aproape imposibil de șters, până la încurcarea cu persoane cu care ați fi preferat să nu aveți nimic de-a face.
Iată primele 10 reguli de siguranță pe internet pe care trebuie să le urmați pentru a evita să aveți probleme online (și offline).
- Păstrați informațiile personale la un nivel profesional și limitat
Potențialii angajatori sau clienți nu au nevoie să vă cunoască statutul personal de relație sau adresa de domiciliu. Ei trebuie să știe însă despre expertiza și trecutul dumneavoastră profesional, precum și despre modul în care pot intra în contact cu dumneavoastră. Nu ați da informații pur personale unor străini în mod individual – nu le dați nici la milioane de oameni online.
- Mențineți setările de confidențialitate activate
Agenții de marketing adoră să știe totul despre dvs. și la fel și hackerii. Amândoi pot afla multe din navigarea dvs. și din utilizarea social media. Dar puteți prelua controlul asupra informațiilor dumneavoastră. După cum notează Lifehacker, atât browserele web, cât și sistemele de operare mobile au la dispoziție setări pentru a vă proteja confidențialitatea online. Site-urile importante, cum ar fi Facebook, dispun, de asemenea, de setări de îmbunătățire a confidențialității. Aceste setări sunt uneori (în mod deliberat) greu de găsit, deoarece companiile doresc să obțină informațiile dvs. personale pentru valoarea lor de marketing. Asigurați-vă că ați activat aceste măsuri de protecție a confidențialității și păstrați-le activate.
- Practicați navigarea în siguranță
Nu ați alege să vă plimbați printr-un cartier periculos – nu vizitați cartiere periculoase online. Infractorii cibernetici folosesc conținuturi indecente ca momeală. Ei știu că oamenii sunt uneori tentați de conținut dubios și pot lăsa garda jos atunci când îl caută. Demersul internetului este plin de capcane greu de observat, în care un clic neglijent poate expune date personale sau vă poate infecta dispozitivul cu programe malware. Rezistând impulsului, nu le dați nici măcar o șansă hackerilor.
- Asigurați-vă că conexiunea dvs. la internet este sigură. Utilizați o conexiune VPN securizată
Atunci când vă conectați online într-un loc public, de exemplu prin utilizarea unei conexiuni Wi-Fi publice, PCMag notează că nu aveți control direct asupra securității acesteia. Experții în securitate cibernetică corporativă se preocupă de “punctele finale” – locurile în care o rețea privată se conectează la lumea exterioară. Punctul final vulnerabil este conexiunea dvs. locală la internet. Asigurați-vă că dispozitivul dvs. este securizat și, în caz de îndoială, așteptați un moment mai bun (adică până când vă puteți conecta la o rețea Wi-Fi securizată) înainte de a furniza informații precum numărul contului bancar.
Pentru a vă îmbunătăți și mai mult siguranța navigării pe internet, utilizați o conexiune securizată VPN (rețea privată virtuală ). VPN vă permite să aveți o conexiune sigură între dispozitivul dvs. și un server de internet, astfel încât nimeni nu poate monitoriza sau accesa datele pe care le schimbați. Citiți mai multe despre Ce este VPN
- Aveți grijă la ce descărcați
Un obiectiv principal al infractorilor cibernetici este să vă păcălească să descărcați programe sau aplicații malware – programe sau aplicații care transportă programe malware sau încearcă să fure informații. Acest malware poate fi deghizat ca o aplicație: orice, de la un joc popular la ceva care verifică traficul sau vremea. După cum recomandă PCWorld, nu descărcați aplicații care par suspecte sau care provin de pe un site în care nu aveți încredere.
- Alegeți parole puternice
Parolele sunt unul dintre cele mai mari puncte slabe din întreaga structură de securitate pe Internet, dar în prezent nu există nicio modalitate de a le ocoli. Iar problema cu parolele este că oamenii au tendința de a le alege pe cele ușor de reținut (cum ar fi “parola” și “123456”), care sunt, de asemenea, ușor de ghicit de hoții cibernetici. Alegeți parole puternice, care sunt mai greu de dezmeticit pentru infractorii cibernetici. Un software de gestionare a parolelor vă poate ajuta să gestionați mai multe parole, astfel încât să nu le uitați. O parolă puternică este o parolă unică și complexă – de cel puțin 15 caractere, care combină litere, numere și caractere speciale.
- Faceți cumpărături online de pe site-uri sigure
De fiecare dată când faceți o achiziție online, trebuie să furnizați informații despre cardul de credit sau contul bancar – exact ceea ce infractorii cibernetici sunt cel mai dornici să pună mâna. Furnizați aceste informații doar site-urilor care oferă conexiuni sigure și criptate. După cum notează Universitatea din Boston, puteți identifica site-urile securizate căutând o adresă care începe cu https: (S-ul înseamnă securizat) și nu doar http: Acestea pot fi marcate, de asemenea, de o pictogramă cu un lacăt lângă bara de adrese.
- Aveți grijă la ceea ce postați
Internetul nu are o tastă de ștergere, așa cum a aflat acel tânăr candidat din New Hampshire. Orice comentariu sau imagine pe care o postați online poate rămâne online pentru totdeauna, deoarece eliminarea originalului (de exemplu, de pe Twitter) nu elimină copiile făcute de alte persoane. Nu există nicio modalitate de a “retrage” o remarcă pe care ați fi vrut să nu o faceți sau de a scăpa de acel selfie jenant pe care l-ați făcut la o petrecere. Nu puneți online nimic pe care nu ați vrea să îl vadă mama dvs. sau un potențial angajator.
- Aveți grijă cu cine vă întâlniți online
Persoanele pe care le cunoașteți online nu sunt întotdeauna cine pretind a fi. Într-adevăr, s-ar putea să nu fie nici măcar reale. După cum relatează InfoWorld, profilurile false din rețelele de socializare sunt o modalitate populară pentru hackeri de a se apropia de utilizatorii web neavizați și de a le fura din buzunarele cibernetice. Fiți la fel de precaut și de sensibil în viața socială online ca și în viața socială în persoană.
- Păstrați-vă programul antivirus actualizat
Software-ul de securitate pentru Internet nu poate proteja împotriva tuturor amenințărilor, dar va detecta și elimina majoritatea programelor malware – deși trebuie să vă asigurați că este la zi. Asigurați-vă că sunteți la curent cu actualizările sistemului de operare și cu actualizările aplicațiilor pe care le utilizați. Acestea oferă un strat vital de securitate.
Țineți cont de aceste 10 reguli de bază privind siguranța pe internet și veți evita multe dintre surprizele neplăcute care îi pândesc online pe cei neatenți.