2022 a fost un an productiv pentru știință, cu descoperiri revoluționare în domeniile tehnologiei, medicinei și spațiului.
Este timpul să reflectăm la descoperirile revoluționare făcute în 2022, care vor schimba lumea pentru anii următori, în timp ce anul se încheie.
Iată care sunt alegerile noastre pentru cele mai importante evoluții și progrese științifice ale anului 2022.
Pentru prima dată, un om poartă lentile de contact cu realitate augmentată.
Directorul executiv al startup-ului Mojo Vision a declarat în iulie că și-a pus pentru prima dată lentilele de contact de realitate augmentată (AR) ale companiei.
Fiecare gadget are un afișaj de 30 de ori mai clar decât cel al unui iPhone și tot echipamentul necesar pentru a urmări mișcările ochilor utilizatorului.
Tehnica realizează obiectivul SF al vederii implantate, permițând purtătorului să interacționeze în mod natural cu imagini digitale suprapuse peste realitatea percepută, deși este vorba de un mod foarte experimental.
Un experiment sugerează că conștiința se bazează pe conceptul cuantic.
Cel mai puternic calculator cunoscut este creierul uman.
Cercetătorii au dedicat mult timp și efort pentru a afla cum funcționează acesta, pentru a permite lucruri precum conștiința, imaginația și creativitatea.
Recent, un grup de oameni de știință de la Trinity College din Dublin a făcut un experiment care a dus la un rezultat neașteptat: creierul ar putea fi cuantic.
Corelația studiului între bătăile inimii voluntarilor și interacțiunile aparent fără legătură între protonii din creierul lor a ridicat posibilitatea ca la mijloc să fie vorba de o încurcătură cuantică.
Nivelul cuantic ar putea fi locul în care funcționează conștiința și chiar activitatea cerebrală.
Inelele lui Saturn pot fi, în sfârșit, explicate.
În ciuda faptului că Pământul este uluitor, Saturn este adevărata “stea” a sistemului nostru solar datorită inelelor sale transcendente.
În mod uimitor, până în 2022, sistemul de inele al planetei a scăpat înțelegerii științifice.
O teorie prezentată de astronomii de la MIT și UC-Berkeley explică nu doar inelele planetei, ci și numeroasele sale luni neobișnuite.
Aceștia au emis ipoteza că forțele de maree gravitaționale dintre Saturn și luna sa Titan au cauzat dezmembrarea fostei luni înghețate a lui Saturn, Chrysalis, pe care au numit-o.
Rămășițele incandescente sunt inelele lui Saturn.
Nava spațială DART a NASA reușește să devieze cu succes un asteroid.
Încercarea NASA de a redirecționa un asteroid a fost un succes, permițând celor opt miliarde de cetățeni ai Pământului să se odihnească puțin mai liniștiți.
La o viteză uluitoare de 6,5 km pe secundă, sonda DART de 610 kg a agenției s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos, modificându-i ușor traiectoria.
Deși Dimorphos nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Pământ, acum știm că este posibil să deviem obiectele spațiale care se îndreaptă în direcția planetei noastre și care ar putea altfel pune în pericol viața oamenilor.
Cercetătorii sintetizează “materialul minune” Graphyne
Probabil că ați auzit de grafină.
Nanomaterialul premiat cu Premiul Nobel este conducător de electricitate, remarcabil de transparent și de o sută de ori mai rezistent decât cel mai rezistent oțel la aceeași grosime.
Ați auzit, însă, de vărul său?
Deși împărtășesc multe caracteristici, grafena se comportă mult mai bine decât grafenul în aplicațiile cu semiconductori.
Primele cantități considerabile de grafină au fost sintetizate, potrivit unui articol al Universității Colorado-Boulder și al Universității de Știință și Tehnologie din Qingdao, publicat în luna august.
Două descoperiri dau peste cap povestea evoluției umane.
Pe măsură ce sunt descoperite tot mai multe fosile umane timpurii, cronologia evoluției umane este în schimbare.
Acest interval de timp a fost ajustat încă o dată în acest an, deși în două moduri semnificativ diferite.
În fiecare dintre ele, au fost folosite noi tehnici de datare pentru a reexamina fosilele descoperite anterior.
Cercetătorii de la Purdue au descoperit că un australopitec sud-african, una dintre cele mai vechi rude ale genului Homo, avea o vârstă cuprinsă între 3,4 și 3,7 milioane de ani, ceea ce înseamnă cu peste un milion de ani mai mult decât estimarea anterioară.
O a doua echipă de la Universitatea din Cambridge a descoperit că o fosilă de om modern descoperită în Etiopia avea 230.000 de ani, nu 190.000, așa cum se credea anterior.
În schimb, se credea cândva că oamenii au apărut pentru prima dată în urmă cu 300.000 de ani.
Artemis I a fost în sfârșit lansat
Mega-racheta americană Space Launch System (SLS) este destinată să fie mijlocul de transport pentru o misiune lunară cu echipaj uman de lungă durată.
La 16 noiembrie 2022, aceasta și-a luat în sfârșit zborul după mai bine de zece ani de dezvoltare și multiple întârzieri, lansând nava spațială Orion într-o misiune spre Lună și înapoi.
Mult-așteptata întoarcere cu echipaj uman pe Lună va avea loc după zborul lunar cu echipaj uman din 2024.
Ce se va întâmpla în continuare?
Este foarte probabil ca oamenii să călătorească mai adânc în sistemul solar cu ajutorul SLS, deschizând un teritoriu neexplorat anterior.
Un om a primit un transplant de inimă de porc modificat genetic.
Primul om care a primit cu succes un transplant de inimă de porc a fost un bărbat în vârstă de 57 de ani, bolnav în fază terminală, care avea nevoie de un transplant de inimă, dar care nu era eligibil pentru operație, în ianuarie.
În mod normal, organismul uman respinge imediat xenotransplanturile de acest tip, dar această inimă provenea de la un porc care avea zece gene modificate pentru a reduce probabilitatea ca sistemul imunitar uman să o atace.
Deși inima a funcționat corespunzător, David Bennett a decedat la două luni după tratamentul revoluționar.
Descoperirea va deschide, fără îndoială, calea pentru mai multe transplanturi de organe umane de la animale pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult.
Inteligența artificială AlphaFold de la Google prezice structura a 200 de milioane de proteine, aproape toate cunoscute de știință
IA AlphaFold a fost anunțată ca fiind “descoperirea anului” în revista Science Magazine în 2021.
Ceea ce obișnuia să dureze luni sau chiar ani poate fi făcut acum în câteva secunde, grație acestui instrument.
Faptul de a avea structura fiecărei proteine într-o bază de date ușor de căutat este un instrument absolut fantastic pentru cercetătorii care încearcă să dezvolte noi medicamente farmaceutice, dar are și ramificații mai largi. Forma unei proteine determină ceea ce poate realiza și cum poate fi utilizată.
Potrivit lui Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului de Cercetare Scripps, “ne putem aștepta ca în fiecare zi să găsim răspunsuri la mai multe enigme biologice, datorită acestei noi adăugiri de structuri care luminează practic întregul univers al proteinelor”.
Telescopul spațial James Webb își începe călătoria prin spațiu.
Telescopul spațial James Webb, care va fi lansat și implementat cu succes la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, a început să funcționeze pe deplin în această vară și a produs deja rezultate uluitoare.
Stelele inițiale ale Universului, galaxiile îndepărtate și chiar sistemul nostru solar au fost dezvăluite într-un mod cu totul nou.
În următoarele câteva decenii, sperăm, vom fi uimiți de cel mai nou telescop spațial emblematic!