Toate telefoanele comercializate în Uniunea Europeană ar putea avea încărcător unic. PE a votat proiectul

Dă şi tu share articolului

Parlamentul European a votat vineri în favoarea unei moțiuni ce cere ca producătorii de telefoane mobile să folosească un conector unic de alimentare. Comisia Europeană a sugerat că intenționează să introducă noi reguli care ar forța companiile să adopte un încărcător unic.

Dacă va acționa la cererea Parlamentului, noile reguli ar forța Apple să-și schimbe încărcătorul folosit la alimentarea dispozitivelor sale. Există anuite companii printre care și Apple care au un încărcător diferit față de ceilalți. Anumite compnaii printre care și Apple s-au opus proiectului în condițiile în care un încărcător unic la nivelul UE ar însemna pentru firme fie păstrarea unui conector de alimentar unic la nivel mondial, fie costuri suplimentare pentru fabricarea mai multor modele de încărcătoare.

Eurodeputații au adoptat moțiunea cu 582 de voturi pentru și doar 10 împotrivă. Aceștia au argumentat că decizia va ușura viața consumatorilor, permițându-le acestora să-și alimenteze toate modelele de telefoane printr-un încărcător standard.
Telefoanele Apple sau Huawei ar putea fi alimentate cu încărcătoare Android.

Noile reglemntări vor avantaja telefoanele APple sau huawei pentru căacestea ar putea fi încărcate cu încarcătoare (chargere Android), dacă va fi adoptat un conector unic USB-C, fiidn cel mai popular la nivel mondial.

Apple este poate cel mai popular producător care a refuzat să integreze un concetor USB_C în device-urile sale după ce a lasnat în 2012 un încărcător propriu cu o mufă diferită ,,Lightning” . Încărcătorul respectiv este folosit doar pentru alimentarea tuturor modelelor de iPhone și pentru modelele noi de iPad.

„Pentru a reduce deșeurile electronice și pentru a ușura viața consumatorilor, europarlamentarii doresc măsuri obligatorii pentru încărcătoare în așa fel încât să se potrivească cu toate telefoanele mobile și alte dispozitive portabile”, scrie în nota de fundamentare a proiectului adoptat de PE.

Și potrivit estimărilor Parlamentului European, încărcătoarele vechi produc anual circa 51.000 de tone de deșeuri electronice. Intrarea în vigoare este condiționată de acordul Consiliului European.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment