Tehnologia semiautomată pentru offside va fi folosită la Cupa Mondială FIFA 2022™

Dă şi tu share articolului

FIFA a anunțat că tehnologia semiautomată de offside va fi utilizată la Cupa Mondială FIFA 2022™ din Qatar începând cu 21 noiembrie, oferind un instrument de sprijin pentru oficialii video ai meciurilor și pentru oficialii de pe teren, pentru a-i ajuta să ia decizii mai rapide, mai precise și mai ușor de reprodus în materie de offside pe cea mai importantă scenă.

În urma utilizării cu succes a tehnologiei VAR la Cupa Mondială FIFA 2018™ din Rusia, președintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat în “The Vision 2020-23” că FIFA se va strădui să valorifice întregul potențial al tehnologiei în fotbal și să îmbunătățească în continuare VAR. În cei trei ani care au urmat, FIFA a continuat, într-adevăr, să fie în fruntea tehnologiei în joc.

Prin colaborarea cu adidas și cu diverși parteneri, în special cu Grupul de lucru pentru excelență în inovare și cu furnizorii de tehnologie, FIFA a petrecut ultimii ani îmbunătățind în continuare sistemul VAR, inclusiv prin utilizarea tehnologiei semi-automate de offside.

Noua tehnologie folosește 12 camere de urmărire dedicate, montate sub acoperișul stadionului, pentru a urmări mingea și până la 29 de puncte de date ale fiecărui jucător în parte, de 50 de ori pe secundă, calculând poziția exactă a acestora pe teren. Cele 29 de puncte de date colectate includ toate membrele și extremitățile care sunt relevante pentru a face apeluri de offside.

Al Rihla, mingea oficială de meci a adidas pentru Qatar 2022™, va oferi un alt element vital pentru detectarea incidentelor de offside strâns, deoarece în interiorul mingii va fi plasat un senzor de unitate de măsurare inerțială (IMU). Acest senzor, poziționat în centrul mingii, trimite date despre minge către camera de operațiuni video de 500 de ori pe secundă, permițând o detectare foarte precisă a punctului de lovire.

Prin combinarea datelor de urmărire a membrelor și a mingii și prin aplicarea inteligenței artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de offside oficialilor de meci din sala de operațiuni video ori de câte ori mingea este primită de un atacant care se afla în poziție de offside în momentul în care mingea a fost jucată de un coechipier. Înainte de a informa arbitrul de pe teren, oficialii de meci video validează decizia propusă prin verificarea manuală a punctului de lovitură selectat automat și a liniei de offside create automat, care se bazează pe pozițiile calculate ale membrelor jucătorilor. Acest proces are loc în câteva secunde și înseamnă că deciziile de offside pot fi luate mai rapid și mai precis.

După ce decizia a fost confirmată de către oficialii video ai meciului și arbitrul de pe teren, exact aceleași puncte de date poziționale care au fost folosite pentru a lua decizia sunt generate într-o animație 3D care detaliază perfect poziția membrelor jucătorilor în momentul în care mingea a fost jucată. Această animație 3D, care va arăta întotdeauna cele mai bune perspective posibile pentru o situație de offside, va fi apoi afișată pe ecranele gigantice de pe stadion și va fi, de asemenea, pusă la dispoziția partenerilor de transmisie ai FIFA pentru a informa toți spectatorii în cel mai clar mod posibil.

Fluxul de lucru al tehnologiei semi-automate de offside și al tehnologiei mingii conectate a fost testat cu succes în cadrul a numeroase evenimente de testare și în direct la turneele FIFA, inclusiv la Cupa Arabă FIFA 2021™ și la Cupa Mondială a Cluburilor FIFA 2021™.

În timpul acestor meciuri, noua tehnologie a reușit să îi sprijine pe oficialii de meciuri video, ajutându-i să ia decizii de offside mai precise și mai ușor de reprodus într-o perioadă mai scurtă de timp.

Datele colectate în timpul testelor online și offline au fost analizate și validate de MIT Sports Lab, iar TRACK de la Universitatea Victoria a validat științific tehnologia de urmărire a membrelor. O echipă de cercetare de la ETH Zurich oferă informații suplimentare despre capacitățile tehnologice ale unor astfel de sisteme de urmărire cu mai multe camere.

În lunile următoare vor fi efectuate mai multe teste pentru a perfecționa sistemul înainte de implementarea unui standard global pentru a se asigura că noua tehnologie poate fi utilizată în lumea fotbalului.

Toate detaliile privind configurația tehnologiei semi-automate de offside și tehnologia mingii conectate vor fi prezentate echipelor care s-au calificat la Cupa Mondială FIFA 2022 în cadrul Atelierului pentru echipe de la Doha, care va avea loc la 4 și 5 iulie, și apoi vor fi împărtășite publicului. ‘

Președintele FIFA, Gianni Infantino:

“La Cupa Mondială de fotbal din 2018, FIFA a făcut pasul curajos de a folosi tehnologia VAR pe cea mai mare scenă din lume, iar aceasta s-a dovedit a fi un succes incontestabil. Tehnologia semiautomată a offside-ului este o evoluție a sistemelor VAR care au fost implementate în întreaga lume. Această tehnologie este punctul culminant a trei ani de cercetare și testare dedicată pentru a oferi tot ce este mai bun pentru echipele, jucătorii și fanii care se vor îndrepta spre Qatar la sfârșitul acestui an, iar FIFA este mândră de această muncă, în timp ce așteptăm cu nerăbdare ca lumea să vadă beneficiile tehnologiei de offside semi-automate la Cupa Mondială FIFA 2022. FIFA s-a angajat să valorifice tehnologia pentru a îmbunătăți jocul de fotbal la toate nivelurile, iar utilizarea tehnologiei semi-automate de offside la Cupa Mondială FIFA din 2022 este cea mai clară dovadă posibilă.”

Pierluigi Collina, președintele Comisiei de Arbitri a FIFA:

“VAR a avut deja un impact foarte pozitiv asupra fotbalului și putem vedea că numărul de greșeli majore a fost deja redus dramatic. Ne așteptăm ca tehnologia semiautomată a offside-ului să ne ducă cu un pas mai departe. Suntem conștienți că, uneori, procesul de verificare a unui posibil offside durează prea mult, mai ales atunci când incidentul de offside este foarte strâns. Aici intervine tehnologia semi-automată de offside – pentru a oferi decizii mai rapide și mai precise.”

“Testarea a fost un succes major și suntem foarte încrezători că, în Qatar, vom avea un instrument de sprijin foarte valoros pentru a-i ajuta pe arbitri și pe arbitrii asistenți să ia cea mai bună și corectă decizie pe terenul de joc. Știu că cineva l-a numit “offside robotizat”; nu este așa. Arbitrii și arbitrii asistenți sunt în continuare responsabili pentru decizia de pe terenul de joc.”

Johannes Holzmüller, directorul FIFA pentru tehnologie și inovație în fotbal:

“La Cupa Mondială FIFA 2022, vom avea pe toate stadioanele instalația semi-automată de offside cu 12 camere și mingea oficială de meci cu tehnologie connected ball. Noua tehnologie le va oferi oficialilor de meci video alerte de offside în timp real, folosind inteligența artificială. Deoarece oficialii video ai meciului vor controla calitatea acestor ieșiri, ne referim în continuare la sistem ca fiind “offside semiautomat”, deoarece oficialii video ai meciului trebuie să valideze decizia propusă și apoi să informeze arbitrul de pe teren. Prin utilizarea exact a acelorași date pentru a crea o animație 3D pentru fanii de pe stadion și pentru telespectatori, fanii vor primi o vizualizare rapidă și precisă a situației de offside. Acest proces a fost dezvoltat cu ajutorul contribuțiilor din partea Fan Experience Panel al FIFA.”

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment