Drumurile din România vor fi monitorizate cu camere video. Ce va însemna acest lucru pentru șoferi

Dă şi tu share articolului

Șoselele din România vor avea sisteme de supraveghere cu camere de luat vederi.
Scopul acestei măsuri este de a crește eficiența monitorizării traficului rutier.

Potrivit Adevărul.ro, Guvernul a aprobat recent o lege pentru simplificarea monitorizării traficului rutier cu ajutorul sistemului informatic e-SIGUR.

Mai exact, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care administrează autostrăzile, drumurile expres și drumurile naționale, va permite Ministerului Transporturilor și Poliției Rutiere să instaleze un sistem format din camere video și radare fixe pentru monitorizarea traficului.

Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede că “monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor inteligente de transport, parte integrantă a drumului, într-un sistem integrat și interoperabil.” de lege privind eficientizarea monitorizării traficului rutier printr-un sistem informatic denumit e-SIGUR, relatează Adevărul.ro.

Șoselele din România vor fi dotate cu camere video
Sistemul e-SIGUR va colecta informații de la instalațiile publice de monitorizare a traficului rutier.
În cazul în care va observa infracțiuni rutiere, cum ar fi depășirea vitezei, trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, va notifica și poliția.

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române vor putea procesa manual cazurile de infracțiuni rutiere datorită sistemului e-SIGUR.
În plus, acesta va permite o acțiune rapidă atunci când este descoperită o infracțiune, cum ar fi depistarea unei mașini furate în mijlocul drumului.

Legea mai prevede că “procesul-verbal de constatare a contravenției și a amenzii se întocmește în absența contravenientului, după ce s-a stabilit identitatea conducătorului vehiculului, iar aceasta se menționează în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau obiecțiile contravenientului, sub forma unei înregistrări electronice”.

CNAIR va desemna locurile cu panouri informative înainte de instalarea camerelor video și a radarelor fixe.
De asemenea, organizația va avea responsabilitatea de a informa consumatorii despre locul unde sunt amplasate aceste sisteme pe site-ul său.

Panourile vor fi amplasate cu 500-1.000 de metri înainte de sistemele radar ale autostrăzii, cu 100-500 de metri în afara comunităților și cu 50-100 de metri în interiorul acestora.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment