Toată tehnologia de la Cupa Mondială FIFA 2022 din Qatar

Dă şi tu share articolului

QATARUL va găzdui Cupa Mondială FIFA 2022 pentru multe premiere: va fi prima Cupă Mondială jucată “în afara sezonului”; prima din Orientul Mijlociu; și prima în care fanii pot asista la trei meciuri pe zi – datorită faptului că Qatar este cea mai mică națiune care a găzduit vreodată turneul. Există, de asemenea, o serie de premiere tehnologice.

BUN VENIT LA ROBO-REF

Pentru fanii fotbalului de pretutindeni, cea mai notabilă caracteristică a competiției va fi, cu siguranță, mingea de meci de înaltă tehnologie, integrată cu noua tehnologie semi-automată a FIFA pentru offside (SAOT), o versiune îmbunătățită a actualului VAR (video assistant referee).

Mingea Al Rihla (în arabă, “Călătoria”) are la bază cel mai recent sistem de suspensie Adidas, care conține un senzor de mișcare ce transmite poziția sa pe teren de 500 de ori pe secundă. Fiecare stadion va avea 12 camere dedicate pentru a monitoriza poziția mingii și 29 de puncte de pe corpul jucătorilor. Inteligența artificială (AI) procesează datele în timp real. Ulterior, acești RoboRef implacabili îi vor avertiza pe arbitrii VAR de fiecare dată când se produce un offside – adică atunci când un jucător primește mingea în timp ce se află mai aproape de poarta celeilalte echipe decât penultimul adversar. Alertele vor fi trimise oficialilor dintr-o cameră de control din apropiere, care vor valida decizia și le vor spune arbitrilor umani de pe teren ce decizie să ia.

FIFA susține că SAOT, care a fost încercat cu succes în timpul Cupei Arabe FIFA 2021 și al Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA 2021, înseamnă că deciziile de offside pot fi luate mai rapid și mai precis. Datele generate de camere și de minge vor fi, de asemenea, folosite pentru a crea animații automate care pot fi redate pe ecranele stadioanelor și în transmisiunile TV. Adidas și FIFA susțin, de asemenea, că noua minge de meci prezintă îmbunătățiri tehnologice pentru o performanță mai bună. Se presupune că designul miezului va îmbunătăți acuratețea și consistența mingii pentru o mai bună precizie și va ajuta mingea să plutească mai mult timp și să se învârtă mai mult. În plus, panourile din stratul exterior conțin o piele specială, texturată din poliuretan, concepută pentru a-i crește stabilitatea în zbor și deviația.

COOL IDEA
Pentru a scăpa de căldura intensă a verii din Qatar, Cupa Mondială din 2022 se va desfășura în lunile noiembrie și decembrie. Cu toate acestea, temperaturile se vor situa probabil în jurul a 24 de grade Celsius, reprezentând o provocare atât pentru jucători, cât și pentru spectatori. Prin urmare, Qatarul a trebuit să găsească modalități de a-și coborî stadioanele la o temperatură mai temperată de 18 grade.

A apărut profesorul Saud Abdulaziz Abdul Ghani de la Colegiul de Inginerie al Universității din Qatar. Inspirat de funcționarea simplă a sistemului de aer condiționat al mașinii sale, Dr. Saud, născut în Sudan, a creat un sistem ingenios de răcire a stadioanelor, folosind o combinație de izolație și “răcire selectivă”. Aerul răcit intră prin grilele din tribune și prin duzele mari de pe teren. Folosind această tehnică de circulație a aerului, aerul cald este apoi atras înapoi, răcit din nou, filtrat și împins afară.

Deoarece această tehnologie este cu aproximativ 40 % mai durabilă decât tehnicile existente, un stadion trebuie răcit doar cu două ore înainte de un eveniment, ceea ce reduce semnificativ consumul de energie al locației în comparație cu alte metode.

Khalifa International Stadium, singurul stadion preexistent care a fost supus renovării pentru Qatar 2022, a fost finalizat în 2017, devenind astfel prima locație pregătită pentru turneu. Renovările au inclus un baldachin, care protejează zonele de scaune de soare, și o versiune a tehnologiei de răcire a Dr. Saud. Întrucât celelalte șapte stadioane au fost construite de la zero, Dr. Saud a putut oferi soluții personalizate pentru fiecare dintre ele, folosind modele 3D în laboratorul său pentru a aborda dimensiunea, forma și designul locației. Fiecare model de stadion a fost testat pentru a vedea cum reacționează la vânt la diferite viteze, iar camerele de luat vederi au fost folosite pentru a mări imaginea și a vedea unde intră și iese aerul. Cea mai mare provocare este deschiderea acoperișurilor stadioanelor, deoarece acolo intră aerul cald din exterior. Acest lucru diferă de la un stadion la altul, în funcție de forma, înălțimea și lățimea acestuia.

Astfel de studii sunt cruciale pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiilor de răcire și, în cele din urmă, pentru a le face mai durabile, spune Dr. Saud. De exemplu, stadionul Al Bayt, un stadion cu acoperiș retractabil din Al Khor, are o fațadă mai ușoară decât cea planificată inițial – o schimbare care a făcut ca temperatura din interiorul stadionului să scadă cu aproximativ cinci grade. La aceasta se adaugă ajustări ale unghiurilor și forței difuzorilor de sub scaune care împing aerul în exterior pentru confortul spectatorilor. Sistemul de răcire a fost deja adoptat în destinația de retail și de agrement Katara Plaza din Doha, prezentată ca fiind prima piață în aer liber cu aer condiționat din lume. Profesorul speră ca tehnologia sa să fie adoptată și în alte țări cu climă caldă. Linia sa de difuzoare de sub scaune nu este brevetată – o alegere pe care a făcut-o pentru a servi iubitorilor de sport din întreaga lume.

MOVING THE GOALPOSTS
Stadionul Lusail Iconic Stadium va fi probabil bijuteria Cupei Mondiale din 2022. Fiind cel mai mare stadion din Qatar, cu o capacitate de 80.000 de locuri, va găzdui cele mai multe meciuri, inclusiv finala. Dar stadionul 974, cu 40.000 de locuri, viu colorat, din Ras Abu Aboud, un cartier industrial din Doha, este poate cel mai inovator.

Pentru a evita construirea unor locații cu valoare limitată pentru comunitatea locală, Qatar s-a asigurat că stadioanele sale au fost proiectate modular, atunci când a fost posibil. Mergând mai departe, Stadionul 974 este primul stadion complet demontabil din istoria Cupei Mondiale. Inspirat de un set LEGO și construit cu ajutorul unor containere de transport maritim refolosite, modificate pentru a găzdui scaune, băi și alte elemente, întreaga clădire poate fi demontată în câteva ore la finalul turneului din 2022. Până atunci, structura va fi fost gazda a șapte meciuri. Stadionul poate fi apoi reconstruit oriunde în lume sau poate fi refolosit pentru a crea locații mici. Cifra “974” denotă numărul de containere maritime utilizate. (Întâmplător, acesta este și prefixul de apelare internațională al Qatarului).

Potrivit FIFA, conceptul aduce un nou nivel de sustenabilitate și inovație în proiectarea stadioanelor. O premieră pentru Cupa Mondială și un model de urmat pentru viitorii dezvoltatori. Între timp, stadionul Lusail Iconic Stadium va deveni piesa centrală a unei metropole complet noi, numită Lusail City, iar infrastructura stadionului va fi transformată într-un spațiu comunitar care va include școli, magazine, cafenele, facilități sportive și clinici de sănătate. Cele mai multe dintre scaunele stadionului vor fi îndepărtate și donate unor proiecte sportive din întreaga lume.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment