Tehnologia 5G va fi implementată începând cu anul 2020

Dă şi tu share articolului

Tehnologia 5G va fi implementată începând cu anul 2020

Dacă până acum tehnologia 4G a fost cea mai puternică, ei bine de anul viitor Orange promite introducerea tehnologiei 5G.

Poate nu vei citi acest articol, dar cert este că în el vei afla lucruri noi referitoare la a cincea generaţie de reţele wireless care va fi lansată peste trei ani. Iar în cele ce urmează vom vedea împreună ce înseamnă tehnologia 5G.

Reţeaua 4G existentă a fost şi este foarte apreciată în România prin prisma faptului că viteza este una gigantică comparativ cu obositorul 3G care oferea viteze foarte mici de descarăcare. Trecerea de la 3G la 4G a reprezentat un moment extrem de important în domeniul tehnologic.

Astăzi ne vom referi la tehnologia 5G. Reţeaua 5G va fi dezvoltată în România de către companiile Ericsson şi Orange. Aceştia o vor testa împreună înainte de a o implementa.


Acest parteneriat constituit între Orange şi Ericsson vor pune bazele
dezvoltării tehnologiei 5G în România aşa cum au afirmat în media anul trecut, precum şi modalităţile prin care tehnologia 5G ar putea fi folosită începând cu anul acesta.

Ei bine această tranziţie de la 4G la 5G va reprezenta totodată o încununare a evoluţiei tehnologice din domeniul telefoniei. Totodată, Orange şi Ericsson vor dezvlta soluliţii de eficientizare a consumului de energie şi reucerea
costurilor. Reducerea costurilor este o prioritate pentru toate
companiile fie ele de telefonie sau nu.

Orange afirma că va utiliza şi tehnologii de tip software Defined Network (SDN) precumn şi Network Function Virtualization.

Dar de ce ne trebuie o viteză mult mai mare pentru smartphone-urile noastre prin 5G? 4G nu era de ajuns?

Tehnologia 5G facilitează extrem de mult descărcarea fişierelor şi rularea clipurilor 4K, sau 8K oferind viteze gigantice de descărcare într-un timp foarte scurt faţă de actuala reţea 4G.

Coparând vitezele din tehnologia 4G şi 5G putem observa următoarele lucruri.Actualmente 4G oferă o limită maximă de viteză de până la 1Gbps, în practică 4G atinge limita de 250 Mbps. Oricum o mare evoluţie faţă de 3G.

Tehnologia 5G, va aduce o creştere substanţială a vitezei de transfer. În mod cert 5G poate ajunge chiar la 10 Gbps. Cu o asemenea viteză vom putea creai conferinţe în format HD şi FullHD fără nici o problemă.
Tehnologia 5G ce reprezintă?
Pe scurt, 5G reprezintă (a cincea generaţie de reţele fără fire Wireless) fiind furnizate de către providerii de servicii de telefonie fiind capabilă să fie cu mult mai eficientă din punct de vedere al vitezei faţă de predecesoarea 4G (a patra generaţie de reţea).
  • Dacă o luăm mot-a-mot, viteza ar trebui să fie de două ori mai rapdă faţă de cât oferă în prezent 4G. 5G-ul este capabilă să facă download la 1 Gb într-o secundă ceea ce este un lucru fantastic. Evident în practică mai mult ca sigur nu se va ajunge la această viteză. Cu tehnologia 5G vitezele de descărcare ar putea creşte la 10 Gbps.
  • Tehnologia 5G ar oferi o latenţă mult mai redusă faţă de 4G. ce înseamnă latenţă? Latenţa paote fi definită ca timpul unui gadget de a trimite pachete de date unui alt gadget. Pentru tehnologia actuală 4G, latenţa este de aproximativ 50 milisecunde. Pentru 5G latenţa se va reduce la jumătate, paote chiar mai mult.
 • Reţeaua 5G va conecta din ce în ce mai multe dispozitive. O lume mai conectată este cu siguranţă o lume mai inteligentă, care are acces la toate informaţiile necesare într-un timp cât mai scurt. Reţeaua 5G va atribui bandă în funcţie de necesităţile fiecărui utilizator.
Se preconizează faptul că o reţea 5G va apărea chiar mai repede de 2020, undeva prin 2018, dar este un lucru prea puţin probabil.
Reţeaua 4G este încă foarte rapidă, iar lumea per ansamblu este mulţumită de tot ceea ce oferă 4G. Dar, cu toţii ştim că în tehnologie este loc de mai bine oricând. Tranziţia de la 4G la 5G cu siguranţă se va simţi şi în buzunarele noastre. Abonamentele pentru un astfel de abonament vor fi foarte mari la început. Acesta este un lucru normal, întrucât orice tehnologie implementată nouă este scumpă, dar preţurile probabil vor mai scădea peste 1 an 2 de la implementarea acesteia. Chiar şi aşa această tehnologie va fi furnizată de toţi providerii de servicii de telefonie din România şi din lume, şi în mod evident va exista o concurenţă acerbă între toţi aceştia.
Cert este că tehnologia 5G va necesita o infrastructură corespunzătoare pentru a putea fi dezvoltată şi implementată. Mentenaţa rămâne un cuvânt cheie pentru acele companii care vor puen această tehnologie în practică, precum şi extinderea ariei de acoperire pentru un semnat cât mai puternic.
Odată ce reţeaua 5G va deveni extrem de populară cu o arie suficient de mare de acoperire plus un număr de utilizatori mare, tarifele pentru abonamentele furnizoare de itnernet 5G vor fi mai mici.În încheiere putem menţiona faptul că tehnologia 5G va aduce un progres semnificativ în domeniul tehnologiei wireless la nivel mondial. Este de la sine înţeles că tehnologiile existente în prezent permit inovarea unor noi aparate, dispozitive ce vor dezvolta noi tehnologii facilitându-ne din ce în ce mai mult viaţa de zi cu zi.

Tu ce părere ai de tehnologia 5G?
Dacă v-a plăcut articolul daţi şi voi un share şi un like!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

6 Thoughts to “Tehnologia 5G va fi implementată începând cu anul 2020”

 1. Tehnologia wireless e un must în zilele noastre și anul 2020 e așa de departe. Din punctul meu de vedere ar trebui căutată o soluție pentru a o implementa mai repede, deoarece avem nevoie pentru a evolua în această direcție.

 2. Nici nu știu dacă trebuie să mă mir sau nu. Mă așteptam să apară ceva mai bun de 4G. Ideea e că nu înțeleg cum de avem noi o tehnologie atât de bine dezvoltată, la prețuri super bune, având în vedere că sunt țări mai bine dezvoltate care au internet mult mai slab, iar preturile sunt enorme.

  1. Da corect, în AMerica de Sud, internetul este execrabil fie că vorbim de cel prin cablu sau cel de pe telefon. Conectivitatea 4G este sub orice critică la foarte mulţi provideri de telefonie ce oferă internet prin unde.

 3. Wow, ce interesant, abia astept sa va cum o sa fie.

 4. Ira

  Era normal sa evolueze, in lumea asta tehnologica nimic nu sta in loc si niciodata nu ne multumim cu ceea ce avem deja. Chiar mi se pare putin cam tarziu 2020, avand in vedere ca 4G deja folosim de cativa ani 😀

 5. Eu nu folosesc nici 4G 😀

Leave a Comment