Taxa Oxigen a Gabrielei Firea, a ajuns în forma finală. Cât vor plăti șoferii în funcție de norma euro de poluare

Dă şi tu share articolului

Taxa Oxigen a fost publicată în forma finală. Gabriela Firea dorește ca prin această taxă mașinile cu norme de poluare vechi să fie eliinate. Astfel mașinile poluante nu vor mai putea circula pe străzile ccapitalei. Vinieta va fi plătită de toți șoferii cu mașini vechi care emit noxe periculoase pentru mediu.

Vinieta sau Taxa Oxigen cum se mai numește a a fost ideea primarului general al Capitale GaBriela Firea. Practic se dorește eliminarea de pe străzi a mașinilor poluante. Partea interesantă o reprezintă și mașinile euro 4 care vor fi supuse taxării.

Potrivit formei finale, aproape toate maşinile cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult decât atât există și restricții dure de ciruclație în zona de centru a capitalei în așa numita zonă ZACA. Cei care vor circula cu mașini sub norma de poluare euro 3 nu vor putea intra.

Taxa vine pe fondul problemei poluării majore din București. București este una dintre cele mai polaute capitale Europene și cu toate astea dacă ar raporta cifrele reale în urma măsurătorilor ar primi amenzi usturătoare din partea Comisiei Europene.
Astfel taxa va itnra în vigoare pentru mașinile euro 4 din 1 ianaurie 2021. De asemenea, din 2022, maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea acces deloc în oraş, iar cele Euro 3, din 2024.

Taxa Oxigen : cât plătești în funcție de norma de poluare

Există și unele restricții care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Există o arie clar delimitată denumită ZACA – adică Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului, acolo unde condițiile sunt mult mai stricte. Adică în centrul Bucureștiului.
Din 1 ianuarie 2020 autovehiculele cu o masă mai mică de cinci tone în București este restricționat zilnic de lună până vineri sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile din București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Aici există și o excepție: dacă ai mașină non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 și această mașină – e înmatriculată pe adrese din ZACA, mai ai voie să intri acolo doar până la 1 ianuarie 2021.

Care sunt amenzile pentru cei care nu își cumpără vinietă?
Trebuie menționat fpatul că șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Polițiștii și polițiștii locali sunt cei care vor aplica sancțiunile.
Această taxă are ca scop reducerea poluării tot mai mari din București generate de mașinile cu norme de polaure inferioare inmatriculate în ultimii 2 ani dar și fluidizarea traficului. București se cnfruntă cu un trafic tot mai mare din an în an pe măsură ce oamenii își cumpără din ce în ce mai mult mașini.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment