SUA vrea să domine industria: ce decizie a luat, cum afectează lumea

Dă şi tu share articolului

Într-o regiune a lumii, Statele Unite au interzis Nvidia să vândă anumite cipuri.

Noile limitări impuse de guvernul SUA asupra capacității Nvidia de a furniza procesoare de inteligență artificială clienților chinezi reprezintă un pericol serios pentru potențialul națiunii de a dezvolta o gamă largă de tehnologii de ultimă oră.

Într-un document de reglementare depus săptămâna aceasta, compania cu sediul în Santa Clara, California, a dezvăluit că nu mai are voie să vândă în China cipuri specifice de ultimă generație fără un permis de la Washington.

Pentru a antrena modele de inteligență artificială pentru aplicații precum conducerea autonomă, recunoașterea imaginilor și asistența vocală, aceste acceleratoare de inteligență artificială sunt plasate în interiorul unor centre de date mari.

Fubon Securities Investment Services estimează că Nvidia deține o cotă de piață de aproximativ 95%, iar Advanced Micro Devices, un producător american de cipuri supus acelorași limitări la export, ocupă restul spațiului rămas.

Titanii din domeniul tehnologiei care se bazează pe mari ferme de servere pentru a produce orice, de la mașini electrice și autoconducere la servicii sociale și cloud, vor fi dezavantajați în fața concurenței globale dacă nu vor putea avea acces la echipamentele lor.

„Aceasta este realitatea noului Război Rece și restricțiile mai ample la export sunt parte integrantă din aceasta”, a spus Amir Anvarzadeh de la Asymmetric Advisors.
„Restricțiile la export se vor extinde și vor avea impact asupra semiconductorilor, AI, sistemelor autonome și biotehnologiei.”

Noile restricții comerciale se adaugă la cele existente și la limitările la exportul de utilaje de fabricare a cipurilor către China, dintre care Washingtonul nu a indicat că are în vedere înainte de a le promulga.

Cele mai avansate echipamente litografice de la ASML Holding din Olanda și echipamentele de ultimă generație ale furnizorilor americani, în special Lam Research, sunt deja indisponibile pentru companiile chineze de semiconductori.

Noul Război Rece

Producătorii mondiali de cipuri sunt practic forțați să aleagă între a investi în SUA sau în China din cauza recentei legi CHIPS din SUA.

Beijingul încearcă să își stimuleze propria producție locală de semiconductori, dar decizia Washingtonului de a restricționa accesul la produsele de inteligență artificială a adăugat un alt obstacol.

Liderul unuia dintre cei mai mari producători de vehicule electrice din China a denunțat imediat limitările.

Potrivit directorului general al XPeng, He Xiaopeng, pe contul său de WeChat, restricțiile vor “reprezenta o provocare pentru antrenamentele de conducere autonomă bazate pe cloud”.

Nvidia este un pionier în dezvoltarea de hardware pentru conducerea autonomă, oferind atât procesoare la bordul mașinilor, care le permit acestora să fie conștiente de mediul înconjurător, cât și ferme mari de servere pentru dezvoltarea de algoritmi.

Nvidia a fost informată de Washington că noile plăci sunt menite să împiedice China sau Rusia să folosească sau să deturneze tehnologia de ultimă generație în materie de inteligență artificială din motive militare.

Aproape toate cele 97 de cipuri de inteligență artificială din dosarele publice de achiziții militare chinezești între aprilie și noiembrie 2020, potrivit think tank-ului The Center for Security and Emerging Technology, cu sediul la Washington DC, au fost create de companiile americane Nvidia, Intel, Microsemi sau Xilinx, care este acum parte a AMD.

Cu toate acestea, Nvidia însăși și cele mai mari companii IT din China, inclusiv Alibaba Group și Tencent, care sunt cei mai apropiați concurenți ai serviciilor cloud din SUA, cum ar fi AWS de la Amazon, Google Cloud de la Alphabet și Azure de la Microsoft, vor suporta cea mai mare parte a pagubelor.

Shu Jueting, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a răspuns la o întrebare referitoare la dezvăluirea Nvidia spunând că guvernul chinez se opune restricțiilor americane privind exporturile de cipuri către această țară, deoarece acestea încalcă drepturile și interesele legale atât ale întreprinderilor chineze, cât și ale celor americane.

El a spus că China imploră SUA să întrerupă imediat această practică și să trateze întreprinderile din toate națiunile în mod echitabil.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment