Distanța corectă față de televizor: ce diagonală să aibă TV-ul pentru camera ta

Dă şi tu share articolului

Este destul de simplu să obțineți un televizor mai mare decât trebuie pentru camera dvs., având în vedere prețul multor televizoare moderne.
Din fericire, există o metodă pentru a determina distanța exactă față de un televizor cu orice diagonală.
Puteți determina ce televizor se potrivește cu spațiul pe care îl aveți în cameră aplicând aceeași tehnică.

Aruncarea în fața unui televizor mare este cel mai simplu lucru de făcut.
Este posibil să vă fi dorit să reproduceți o experiență cinematografică în confortul propriei case sau să nu fi avut parte de una în copilărie.
Oricare ar fi motivul, luarea unei decizii judicioase în ceea ce privește diagonala ecranului unui televizor ar putea preveni o mulțime de neplăceri viitoare.

De exemplu, dacă achiziționați un televizor prea mare pentru spațiul dvs., s-ar putea să trebuiască să vă deplasați capul în stânga și în dreapta pentru a vedea tot ce se întâmplă pe ecran.

Nu puteți vedea detaliile din filme, emisiuni TV sau jocuri video dacă acestea sunt prea mici sau dacă vă aflați prea departe de ele.
Practic, dacă aveți un televizor de 32 de inci și stați la o distanță de 2,5 metri, nu aveți niciun motiv să vă uitați la Netflix în 4K.
Vizionarea pe telefon vă va permite să apreciați mai clar munca de creație care a intrat în nuanțele cinematografice.

La ce distanță trebuie să stai, în funcție de diagonală

Există diverse diferențe în ceea ce privește cât de aproape trebuie să fiți de televizor, dar rezultatele sunt adesea aceleași.
Versiunea SMPTE este cea pe care am folosit-o personal de-a lungul anilor (Society of Motion Picture and Television Engineers).
Aceștia funcționează pe baza principiului că televizorul trebuie poziționat la o anumită distanță, astfel încât să ocupe 30 de grade din câmpul dumneavoastră vizual.
Altfel spus, ar trebui să puteți sta la 162% din diagonală.
Conform acestui calcul, ar trebui să plasați canapeaua la o distanță de 2,26 metri de un televizor de 55 de inci.

Conform experților de la THX, renumiți pentru ghidurile lor audio și video, televizorul ar trebui să acopere între 28 și 40 de grade din câmpul dumneavoastră vizual.
După aceste valori minime și maxime, puteți poziționa canapeaua oriunde între 120% și 180% din diagonala ecranului.
Așadar, cu un televizor de 55″, puteți sta oriunde între 1,67 și 2,52 metri distanță.
Cu toate acestea, există un dezavantaj semnificativ la referințele menționate mai sus.
Acestea au fost concepute inițial pentru teatre și nu țin cont de rezoluția extrem de ridicată a programelor televizoarelor moderne.

Conform acestei presupuneri, este posibil să doriți să vă așezați puțin mai aproape de ecran decât ați face-o cu un televizor HD sau SD dacă doriți să vedeți detaliile unui film 4K Ultra HD.
Metoda de calcul utilizată într-un set de recomandări privind distanța față de ecran oferite de echipa Sony este complet diferită de cea prezentată mai sus.

Potrivit inginerilor japonezi, instalarea canapelei la 150% din înălțimea panoului este recomandată dacă aveți un televizor 4K.
Am creat tabelul de mai jos pe baza acestui calcul.
Vorbim din nou despre un televizor de 55 de inci. Ar trebui să stați la o distanță de aproape un metru pentru a vedea fiecare pixel al unui film 4K, deoarece acesta are o înălțime de 68,58 centimetri.

Dacă vă aflați la o distanță mai mică de 2 metri, riscați să vedeți pixeli și să aveți o experiență de vizionare mai mică decât cea așteptată pentru materialele HD.
Sony și Panasonic folosesc aceleași standarde ca punct de comparație.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment