Se schimbă regulile pentru școlile de șoferi. Ce prevede noul proiect

Dă şi tu share articolului

Noi modificări pentru școlile de șoferi. Instructorul auto ar trebui să participe, alături de polițișt, la examen. Asta propune proiectul care ar modifica ordonanța de singuranță rutieră. Iar acest lucru se practică deja și în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, proiectul vine și cu propunerea ca timpul de așteptare dintre proba teoretică și cea practică să fie mai scurt.

Daca ne uitam la tari precum Germania, acolo examinatorul sta pe bancheta din spate si examinatorul sta in fata. Asa se si doreste la noi aici. Parerile sunt impartite, sunt oameni care nu au nicio problema cu prezenta politistului in fata, iar multe alte persoane care vor ca politistul examinator sa stea in spate pentru a nu-l intimida.

Ei bine, proiectul de lege propune ca elevii școlii de șoferi să poată da examenele din orice județ, indiferent de domiciliul lor. Astfel, timpul de așteptare dintre examenul teoretic și cel practic s-ar diminua. Solutii exista pentru imbuntatatirea intreg procesului de programari, examene etc.

Cristian Ichim – inițiatorul proiectului: Găsim județe unde dai examenul după ce te-ai înscris undeva la 6 luni. Cum reducem? Avem modelul pașapoartelor. Dacă în județul meu locurile sunt ocupate, mă duc într-un județ limitrof. Ei bine asa cum mentionam mai sus. Proiectul propune, în plus, ca instructorul să participe obligatoriu la examenul practic, alături de polițist.

Cristian Ichim – inițiatorul proiectului: Avem modele care funcționează în Occident, la rândul lor, țările din UE și-au adaptat treptat modul de examinare. În același timp, instructorii auto își pot îmbunătăți pregătirea fiind parte a examinării.
Instructorii spun că proiectul este binevenit.

Instructor auto: S-ar putea să le mai ia din emoții, doar atât. Ca să-i ajute, nu știu cu ce, doar sub aspectul ăsta emoțional. Examinatorul nu cunoaște candidatul, instructorul știe ce reacții are – mai întârziate, mai prompte – deci știe când să-i pună o frână eventual, dar nu că îl ajută. Riscul de accident… riscul scade mult.

Cei înscriși la școlile de șoferi au, însă, păreri împărțite.

Elev: Eu am emoții și când sunt doar cu instructorul meu… acum depinde de la persoană la persoană. Probabil e mai ușor pentru alții, pentru mine… na.

Elev: Ar fi mai familiar pentru mine să am instructorul lângă mine în dreapta, în locul domnului polițist și în spate polițistul. Uniforma îți dă emoții, dar dacă este în spate măcar nu prea îl vezi.

Datele arată că rata de promovare a examenului auto, în țara noastră, indiferent de categorie, este de numai 35%.
Insa va mai trece timp pana cand legea ca va fi promulgata si va aparea in monitorul oficial. Pana atunci tot politistul eaxcminator va sta in fata si va exemina cursantii la examen.

Va astept mai jos pe ubrica de comentarii

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment