Se schimbă facturile românilor la energie, este obligatoriu: s-a schimbat legea în România, iar furnizorii nu mai scapă

Dă şi tu share articolului

Președintele Klaus Iohannis a aprobat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică și a promulgat-o la mijlocul acestei săptămâni.
Documentul modifică, printre altele, tarifele la gaze și energie electrică pentru români.

Nu sunteți singurii dacă ați luat vreodată o factură de gaz sau de electricitate doar pentru a descoperi că era scrisă “în chineză”, deoarece nu ați putut citi ce era scris.
Din această cauză, furnizorii de gaze sunt obligați prin lege să ofere clienților o tonă de informații suplimentare pe factură.
Aceștia vor observa, de exemplu, o comparație a consumului anual cu cel din anul precedent.

Cum vor arăta viitoarele factori de energie?

O explicație ușor de înțeles a modului în care sunt calculate sumele de pe factură trebuie să fie furnizată de furnizorul de gaze la cererea clientului final, în special dacă facturile nu se bazează pe consumul real, determinat prin citirea contorului. Acest lucru este impus de o lege recent adoptată în România.
Pe factura clientului final trebuie să se precizeze, în plus, dacă consumul a fost aproximat, determinat prin autocitire sau pe baza citirii periodice a contorului.
Nu în ultimul rând, trebuie să respecte anexa 5 și să pună la dispoziție informațiile privind consumul de gaze și prețurile pentru perioada de consum la care se referă datele de pe facturi.

În plus, documentul care tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial impune furnizorilor de gaze să pună la dispoziție, cel puțin o dată pe an, următoarele informații într-o factură sau într-o anexă la aceasta:
comparații între consumul actual de gaz al consumatorului final și consumul din anul precedent, de preferință sub formă de grafic; informații de contact (adrese de site-uri web) ale organizațiilor din domeniul energetic unde consumatorii pot afla informații despre măsurile disponibile de îmbunătățire a eficienței energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali și specificații tehnice obiective pentru echipamentele energetice; adresa site-ului web unde este afișat consumul de gaz al clienților finali de referință pe categorii de consum; și

Potrivit Wall-Street.co.uk, nu trebuie să perceapă taxe suplimentare pentru informațiile pe care clienții finali le solicită cu privire la facturile lor de gaze și trebuie, la cerere, să furnizeze clienților finali informații privind costul actual și preconizat al gazelor naturale, în timp util și într-un format ușor de înțeles, care să le permită acestora să compare diverse oferte pentru condiții identice sau similare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment