De ce fotografii profesioniști nu vor mai fi relevanți multă vreme și cum îi îngroapă rețelele de socializare

Dă şi tu share articolului

Atunci când aveți o ocazie importantă din viața dumneavoastră pe care doriți să o surprindeți pentru totdeauna, angajați fotografi profesioniști.

Sunt sigur că la un moment dat în viața ta, fie că a fost pentru o nuntă, un botez, o zi de naștere sau chiar pentru un set de fotografii care au ieșit un pic mai frumoase decât cele pe care le puteai face singur cu telefonul mobil, ai angajat un fotograf profesionist.

Până acum, probabil că ai observat cum arată echipamentul unui fotograf: un aparat foto voluminos, care cântărește cel puțin două sau trei kilograme, eventual încă unul de rezervă, și câteva obiective la fel de grele, alături de unul sau două blițuri, trepieduri, lame și alte lucruri cu care nu știi ce să faci.

“Tone de echipamente foto care te vor cocoșa

De ce are nevoie un fotograf de atât de mult echipament – literalmente o grămadă de el?
pentru că fiecare dintre aceste accesorii are o funcție distinctă.
De exemplu, utilizarea unui blender atunci când fotografiați în aer liber poate asigura că lumina este “distribuită” în mod corespunzător și că orice umbră proiectată de soare sau de copaci este îndepărtată.

Obiectivele pot fi folosite pentru o varietate de lucruri.
Deși puteți folosi obiective fixe pentru portrete, cum ar fi cele de 35 mm fix sau chiar cele de 50 mm fix (dar lista poate continua), ar fi mai bine să vă înarmați cu un “obiectiv” ceva mai adaptabil, care să includă o distanță focală ceva mai jucăușă pentru petrecerile în care oamenii țopăie și dansează.
În această situație, un 24-70 montat pe un corp full frame cu cea mai largă diafragmă disponibilă ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.

Atunci când fotografiați cadre naturale unice, de exemplu, situația este diferită.
Nu puteți scăpa de asta fără un teleobiectiv cu o lungime de cel puțin 200 mm.
Firește, obiectivul va fi cu atât mai greu cu cât distanța focală este mai mare, mai ales dacă aveți suficienți bani pentru a achiziționa modelele mai scumpe, care sunt compuse de obicei din lentile din sticlă.
Acestea vor crea un efect optic considerabil mai asemănător cu ceea ce ați putea numi mai târziu “artă”.

Fotografia profesionistă este un domeniu care va dispărea dacă nu se vor schimba practicanții odată cu vremurile.

Este timpul să ne adunăm “în pâine” și să explicăm titlul, precum și de ce cred cu tărie că, în următorii ani, profesia de fotograf profesionist va deveni irelevantă, acum că am descris de ce un fotograf are nevoie de “mușchi” pentru a se descurca cu sacul enorm de toate tipurile de “nebunii”.

Sunt activ în acest hobby minunat de ani de zile și nu o dată am auzit că nu are rost să umbli cu tone de echipament când X poate obține același efect cu un simplu telefon de clasă înaltă.

Deoarece cred cu tărie că “frumusețea este în ochii privitorului”, nu obosesc niciodată să resping această afirmație.
Cine sunt eu să îi stric fericirea lui X dacă el crede că poate face fotografia perfectă cu ajutorul telefonului său?
De ce mi-ar păsa?
Desigur, acest lucru ar fi complet inutil pentru mine pe termen lung și chiar mi-ar răni temporar ego-ul.
Nici nu devin mai bogat sau mai bun ca urmare a acestui lucru.

În plus, aș fi complet incorectă dacă aș informa un bărbat că un telefon nu poate oferi fotografii precise.
Am experimentat în acest domeniu al fotografiei și am descoperit că telefonul se dovedește a fi un instrument mai mult decât util în “casa omului” dacă te limitezi la fotografii de portret și peisaj (ample, nu de detaliu și distanță).
Te obligă să fii creativ și să experimentezi cu încadrarea și iluminarea, ceea ce nu poate fi deloc un lucru rău.

Fenomenul social media și creatorii de conținut

Este adevărat că, în 2023, oamenii încă apelează la fotografi profesioniști, dar nu pot promite că așa va fi mereu.
Așa cum am mai afirmat, smartphone-urile devin din ce în ce mai bune, iar cineva cu un ochi creativ ar putea în curând să își folosească telefonul pentru a face poze la propria nuntă, botez sau aniversare – cu condiția să aibă timp și dorința de a face acest lucru, bineînțeles.

Ceea ce mă uimește, însă, este faptul că un nou fenomen care, fără îndoială, are șanse reale de a face istorie în acest domeniu înflorește în afara capacității telefoanelor mobile.

Social media, în special TikTok, a devenit popular printre utilizatori ca înlocuitor al fotografiilor.
Oamenii care caută grafică “tic-tac-toe” se uită în mod special la creatorii de conținut TikTok din alte națiuni (deși anticipez că vom face acest lucru în curând).

Cum funcționează?
Destul de simplu.
Persoana care se descrie ca fiind “creator de conținut pentru nunți (botez, aniversare etc.) își vinde serviciile, pe care le prestează, evident, cu ajutorul unui telefon mobil, iar apoi le postează la fel de repede cum poți spune “brânză” sau “păsărică” pe rețelele de socializare, folosind hashtag-uri reprezentative specifice care au fost alese de comun acord sau care sunt în prezent în trend.

Când îmi dai fotografiile?
S-a ajuns în acest punct pentru că, din câte se pare, persoanele fizice au devenit nerăbdătoare să aștepte săptămâni întregi până când fotografii sau videografii tradiționali își livrează lucrările.

Mi s-a întâmplat chiar să mi se ceară imagini de la un anumit eveniment, eventual chiar a doua zi.
Expresia “este nevoie de timp pentru a trece toate fotografiile prin Lightroom” este insuficientă ca explicație.

Reacția cea mai frecventă este “Dă-mi-le așa… nemodificate”.
Nu i le puteți da pur și simplu, pentru că nu va avea cu ce să le deschidă, prin urmare este inutil să încercați să îi explicați că fotografiați în format raw (un format fotografic care permite o editare detaliată și înregistrează mult mai multe informații decât jpeg-ul convențional).

În opinia mea, există câteva modalități de a gestiona acest scenariu.
Pe de o parte, fotografii ar putea încerca să livreze imaginile un pic mai repede (dacă este posibil).
Pe de altă parte, preferăm să ne folosim abilitățile fotografice și priceperea în ceea ce privește tehnica din spatele unei fotografii frumoase și apoi să o modificăm pe TikTok, deoarece prima opțiune este rareori fezabilă, iar noi toți suntem oameni, ceea ce ne lasă opțiunea adaptării.

Până la urmă, de ce să nu oferim TikTok dacă oamenii doresc acest lucru?

Dacă ați citit până aici și credeți că ceea ce am scris nu descrie cu exactitate viitorul, permiteți-mi să vă reamintesc că acesta are loc în prezent.
Bine, poate nu întotdeauna cu noi.
dar nu chiar acum.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment