Obiectivul principal al vieții multor români este acela de a-și achiziționa o locuință proprie pentru a obține stabilitate, pentru a avea garanția că, indiferent de cât de dificilă va fi viața în ultimii ani, vor avea cel puțin un acoperiș deasupra capului și, bineînțeles, pentru a lăsa ceva în urmă.
Ei bine, 2023 ar putea fi un moment bun dacă te gândești să faci acest pas.
Cu toate acestea, oportunitatea este un concept relativ, iar scopul acestui articol nu este de a vă convinge să cumpărați o casă, ci mai degrabă de a evidenția câteva avantaje și progrese pe piața imobiliară din 2023 față de cea din anul precedent.
Dincolo de ceea ce v-ar spune toți specialiștii economici din lume la un loc, alegerea de a cumpăra sau nu ar trebui să vă aparțină, și ar trebui să fie și consecința directă a unei cercetări amănunțite și a asumării constante a riscurilor atunci când vine vorba de o investiție atât de mare.
Ca să trecem la subiect, să spunem doar că unii analiști cred că piața imobiliară din 2023 va fi mai bună decât a fost în 2022.
De exemplu, se preconizează că costurile pentru materialele de construcție vor fi mai puțin volatile.
Experții imobiliari prevăd că în 2023 vom asista la schimbări de preț, la corecții în segmentele de piață de masă dependente de credite și la un echilibru între cerere și ofertă.
E 2023 un an bun să investești în imobiliare?
“Anul 2022 a fost marcat de o mare incertitudine, inclusiv de teama provocată de conflictul din țara vecină, de creșterea prețurilor la construcții și, în cele din urmă, de o creștere enormă a inflației și a cheltuielilor financiare.
Piața rezidențială, pe de altă parte, și-a urmat cursul firesc, cu un număr considerabil de tranzacții și prețuri în creștere.
În schimb, anticipăm că prima jumătate a anului 2023 va fi mai liniștită, cu o stabilizare a costurilor de construcție și o creștere corespunzătoare a prețurilor locuințelor.
Costul ridicat al finanțării va avea un impact asupra cererii, dar va exista și o ofertă mai mică, deoarece mulți dezvoltatori vor amâna viitoarele faze de dezvoltare până când economia se va stabiliza. Prin urmare, oferta și cererea vor rămâne echilibrate, deși pe o piață mai mică.
Se vor observa modificări și corecții de preț pe sectoarele mass market dependente de creditare, precum și creșteri de preț pe segmentele premium care continuă să atragă investitori”, explică Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.