Se schimbă buletinele în România, decizia vine la Bruxelles: de când vom avea cărți de identitate electronice în toată țara

Dă şi tu share articolului

În urmă cu câțiva ani, a fost adoptată o legislație europeană pentru a spori securitatea documentelor de identitate ale membrilor UE.
Această acțiune legislativă are ca rezultat introducerea cărților de identitate electronice pe întreg teritoriul României.

Inspectoratul Județean Cluj a declarat că, începând cu vara anului 2021, ar putea fi emise cărți de identitate electronice.
Aceasta a fost o perioadă de probă care a devenit operațională la 2 august 2021.
Între timp, județul a emis aproximativ 5400 de astfel de cărți.
Ele vor putea fi accesate în București începând cu jumătatea anului viitor, dar este important de reținut că începând cu 31 decembrie 2023, orice român va putea obține o carte electronică de identitate. Acel termen este impus de la Bruxelles și trebuie respectat.

Ce se întâmplă cu cărțile electronice de identitate în România

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, până la data de 2 august 2021, data lansării proiectului pilot al cărții electronice de identitate, au fost eliberate 5.434 de acte de identitate. Aceste documente respectă standardele și cerințele europene.

Același document evidențiază faptul că se anticipează, pe baza informațiilor disponibile în prezent, că emiterea cărților electronice de identitate va fi extinsă la nivelul Municipiului București începând cu jumătatea anului 2023.
La nivel național se va permite emiterea CEI până la 31 decembrie 2023.
Altfel spus, s-ar putea să puteți obține noul tip de act de identitate chiar mai devreme de atât.

Noile buletine au avantajul semnificativ de a putea fi utilizate pentru comunicarea cu autoritățile române și internaționale.
Acest lucru implică, printre altele, faptul că le puteți folosi pentru a călători pe teritoriul Uniunii Europene fără pașaport.

Noile documente de identitate se deosebesc semnificativ de cărțile de identitate existente prin faptul că au acum o semnătură digitală, ceea ce, în principiu, ar trebui să diminueze birocrația în interacțiunile cetățenilor cu autoritățile române.
Întrucât noile documente de identitate sunt emise pe cheltuiala statului, cetățenii nu sunt taxați pentru semnăturile electronice.
În plus, cardul de sănătate va fi înlocuit cu cartea electronică de identitate, potrivit Avocatnet.ro.

“Pentru a ține cont de variațiile fizionomiei vârstei titularului, se stabilește perioada de valabilitate a EIC.
În funcție de starea civilă a cetățeanului sau de evenimentele administrative din viața acestuia, se poate solicita și eliberarea unui nou CEI înainte de expirarea perioadei de valabilitate”, au precizat oficiali din cadrul MAI.

Spre deosebire de cărțile de identitate actuale, copiii de orice vârstă vor putea beneficia de cărți electronice de identitate conform legislației în vigoare, cu condiția ca părinții să solicite eliberarea documentului. Este important de reținut că cei care nu vor o carte de identitate electronică, din motive religioase sau de conștiință, vor avea în continuare posibilitatea să opteze pentru o carte de identitate simplă, fără cip incorporat, cum sunt cele aflate acum în circulație.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment