Românii au pus ”mâna pe carte”, dar mai mult le ascultă la căști: ce spun cifrele, câți pasionați de lectură există în România

Dă şi tu share articolului

În ciuda concepției greșite conform căreia românilor nu le place neapărat să citească, statisticile arată că romanele audio, în special cele în limba română, sunt din ce în ce mai populare în țările mioritice.

Platforma locală de cărți audio Voxa a pus recent la dispoziție o tonă de statistici fascinante.
De exemplu, iubitorii de cărți din România au ascultat cel puțin 1,5 milioane de ore de literatură în limba română doar în acest an.
Dacă vă interesează, asta echivalează cu citirea a aproximativ 47 de milioane de pagini.

Cărțile audio țin loc de cărți citite: care sunt cele mai apreciate de către români
“În anul precedent, peste 130.000 de români au ascultat cel puțin un audiobook în limba română.
România are un business nou-nouț care se extinde rapid: audiobook-urile.
Această industrie a început să crească în România de anul trecut, astfel că ne va lua cel puțin 4 ani pentru a ajunge din urmă multe alte națiuni”, potrivit lui Dan Vidrașcu, CEO Voxa.

Ca un punct de comparație, un audiobook durează aproximativ 6-8 ore, iar cărțile de dezvoltare personală sunt cele mai populare “lecturi” audio.
“Curajul de a nu-i plăcea pe alții”, de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, “Gândește ca un călugăr”, de Jay Shetty, “Cartea femeilor care merită mai mult”, de Shefali Tsabary, “Ziua în care m-am iubit cu adevărat”, de Andreea Săvulescu, “Metamorfoza”, de Franz Kafka, și “Ziua în care m-am iubit cu adevărat”, de Shefali Tsabary.

Românii au început abia recent să folosească cărți audio.
“Mai mult de 10% din cărțile vândute la nivel mondial sunt ediții digitale, iar acest segment de piață se extinde cu cel puțin 20% anual.
Până la sfârșitul anului 2022, cărțile digitale vor reprezenta doar aproximativ 1% din totalul pieței de carte din România, a cărei valoare este estimată la 100 de milioane de euro anual”, a mai adăugat Dan Vidrașcu.

Majoritatea românilor care folosesc Voxa și astfel ascultă cărți audio (6 din 10) sunt din capitală.
Cu 22% din totalul utilizatorilor, cei din Cluj sunt pe locul doi, urmați de cei din Timișoara cu 11%, Iași cu 11% și Brașov cu 10%.

“Toată lumea aspiră să citească mai mult, dar, în majoritatea timpului, ritmul de viață îi împiedică pe toți să facă acest lucru.
Iar această dorință de a citi și de a învăța mai mult este cea care explică ascensiunea rapidă a primelor audiobook-uri românești.
Pentru că poți asculta o carte în timp ce gătești, călătorești la serviciu sau plimbi câinele, audiobook-urile te ajută să citești mai multe cărți în mai puțin timp”, a mai adăugat Vidrașcu.

Până la sfârșitul anului 2022, Voxa vrea să aibă aproximativ 180.000 de utilizatori.
Sunt disponibile atât cărți audio, cât și cărți digitale, iar aplicația poate fi găsită atât pe iPhone, cât și pe dispozitive Android.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment