România vrea să cumpere drone Bayraktar. Prețul estimat al achiziției: 300 milioane de euro

Dă şi tu share articolului

Birourile Permanente Reunite au dat curs solicitării Ministerului Apărării Naționale de obținere a acordului prealabil al Parlamentului pentru achiziționarea a trei sisteme de aeronave fără pilot Bayraktar TB2.

Potrivit informațiilor de fond adunate până în prezent, achiziția ar putea costa statul român 300 de milioane de euro, fără TVA, sumă care acoperă suportul logistic, pregătirea militară și sesiunile de instruire.
Costul exact va fi stabilit în timpul procesului de achiziție.

“Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se mai arată în document.

Doar sistemul Bayraktar este potrivit nevoilor MApN

Cu toate acestea, analiza efectuată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a relevat faptul că, din punct de vedere tehnico-operațional, doar sistemul Bayraktar TB2 UAS poate răspunde nevoilor de misiune ale categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță solicitat și în termenul stabilit, potrivit sursei citate.

“Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se precizează în document.

Când încep negocierile

Dacă Parlamentul va da curs solicitării MapN din scrisoarea adresată Parlamentului, negocierile cu firma producătoare turcă ar putea începe în acest an.
Pentru contractele de achiziții publice cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro, legislația impune aprobarea prealabilă.

Bayraktar TB2, o dronă produsă în Turcia, este un vehicul aerian de război fără pilot care poate zbura singur sau sub control de la distanță.
Bayraktar TB2 poate zbura până la 150 de kilometri de la instalația militară, parcurgând o distanță de până la 27 de ore la o viteză de 222 de kilometri pe oră.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment