Tehnologia FACE ID are un rival
Anul trecut Apple a impresionat cu implementarea noii tehnologiei Face ID ce îţi facilitează autentificarea pe dispozitivele lor cu autentificare facială. Dar asta se va schimba întrucât nu va mai existea un monopol în această privinţă. Proucătorii de telefoane care ruelază sisteme de operare Android vor dezvola şi ei tehnologii similare ce vor face concurenţă lui Face ID.
Telefoane Apple au fost criticate întrucât nu excelează atât de bine în domeniul securităţii însă noua funcţie Face ID ce îţi permite autentificarea pe dispozitiv cu scanarea feţei este o idee foarte bună ce a fost implementată cu succes. Nu poţi sa păcăleşti sistemul arătând o poză cu proprietarul telefonului doarece scanează faţa în 30.000 de puncte infraroşii. Da aţi auzit bine nu mai puţin de 30.000 de puncte. Se pare că începând din acest an producătorii de smartphone-uri cu Android vor trece şi ei la o asemenea funcţie care ar fi foarte utilă.
Eu personal aş alege varianta cu senzorul de amprentă, mi se pare mult mai la îndemână să pui un deget pe acel senzor şi să se deblocheze decât scanarea facială. Pe întuneric în lumină slabă funcţia de autentificare facială nu se poate activa şi detectea faţa în schimb senzorul de amprentă nu ţine cont de condiţiile de iluminare putând fi folosit oricând.
Anul trecut în luna noiembrie, producătorul chinez Huawei şi-a prezentat prima dată lpanurile pentru o invoaţie care să fie rival cu Face ID. Huawei a promis 300.000 de puncte, de zeci ori mai mult şi o securitate mult mai bună. Această promisiune a reprezentat o alternativă serioasă pentru zona producătorilor de smartphone Android. Tehnologia s-a limitat doar la China? De ce? La nivel mondial exist[ riscul major ca Huawei să aibă de aface cu nişte procese de încălcare a brevetelor.
Apple deja s-a gândit în serios la asta şi şi-a asigurat totodată furnizarea de coponente pentru Face ID producătorii ceilalţi de telefoane Android fiind nevoiţi să găsească o modalitate nouă şi să inoveze privind implementarea unei funcţii mai diferite pentru a fi dezvoltate. Huawei ar fi primul brand chinez care ar avea cea mai bună poziţie în concurenţa cu producătorul american Apple. Asta o spune chiar analistul Ming-Chi-Kuo.
Huawei cu ce ar fi ami presus din punct de vedere al scanării faciale? Cum ar ,,bate” pe Apple?
iPhone X şi Huawei au similarităţi. Spre exemplu camera de pe iPhoen X dispune de funcţia True Depth pentru a calcula în 3D, dar ceva similar există şi pe Huawei seste vorba de senzorii ,,time-of-flight” (TOF). Telefonul este capabil să calculeze cât timp îi ia luminii să ajungă la faţa unui user. Telefonul calclează tiparul cosntruit de punctele infraroşii. Face ID este o funcţie foarte interesantă scanând întreaga faţă exact cum ar scana o amprentă şi astao face mult mai specială în timp ce senzorul TOF de la Huawei calculează timpulş prin care cele 300.000 de puncte. Se vehiculează că telefoanele Huawei ce vor avea senzori TOF vor fi lansate în 2019. În prezent există o tehnologie similară dar se bazaeză pe scanarea irisului. Este vorba despre tehnologia de la Samsung – Samsung Intelligent scan ce combină scanarea irisului cu scanarea feţei pentru a-ţi permite autentificarea în telefon.
Cu siguranţă vom vedea asemenea tehnologii şi la producătorii de telefoane Android, trebuei doar să mai aşteptăm. În prezent ne putem bucura de senzorii de amprentă. Aceştia şi-au dovedit utilitatea şi au o securitate ridicată. Pe măsură ce anii trec, ce modelele se schimbă, tehnologiile devin din ce în ce mai bune.