Restructurarea alianţei dintre Renault şi Nissan se lasă aşteptată

Dă şi tu share articolului

Potrivit unor surse familiare cu situația care au vorbit cu Reuters, producătorul auto japonez Nissan Motor Co nu anticipează că va ajunge la un acord cu acționarul majoritar Renault privind restructurarea alianței lor până la sfârșitul anului. Acest lucru se datorează faptului că unii membri ai consiliului de administrație al Nissan preferă o abordare mai prudentă.

Nissan dorește ca Renault să reducă participația de 43% pe care o deține la Nissan, în timp ce Nissan vrea ca Renault să investească în sectorul său de producție de vehicule electrice.

Reuters a citat surse care au declarat că discuțiile privind restructurarea alianței Renault-Nissan, care au început în urmă cu două luni, vor continua probabil până la începutul anului 2023. Întârzierile au loc într-un moment în care unii membri ai consiliului Nissan au avertizat împotriva avansării fără o planificare suficientă. Aceștia sunt îngrijorați în special de aspectele care implică păstrarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Potrivit surselor, există o oarecare rezistență în cadrul consiliului de administrație al Nissan în ceea ce privește încheierea unei tranzacții până la sfârșitul anului.
Unii directori Nissan se tem că finalizarea în grabă a unui acord înainte ca problemele legate de transferul de tehnologie să fie rezolvate va submina eforturile de consolidare a guvernanței corporative, care au fost lansate după căderea fostului președinte al alianței, Carlos Ghosn.

Ministerul Comerțului din Japonia se opune, de asemenea, încheierii în grabă a unui acord de reorganizare a alianței. Dar pentru Renault, orice piedică în negocierile cu Nissan riscă să întârzie cursul de acțiune pe care directorul general Luca de Meo s-a angajat în fața investitorilor.
Un acord separat pe care Renault îl va încheia cu chinezii de la Geely Automobile Holdings Ltd. privind divizia de motoare termice a grupului francez este una dintre acțiunile promise de Luca de Meo.

Există un curent politic subiacent în relația dintre Nissan și Renault.
Cel mai mare acționar al Renault este guvernul francez.
Dominația franceză în parteneriatul Renault-Nissan a fost mult timp o problemă pentru Japonia, deoarece Nissan deține doar 15% din Renault și nu are drepturi de vot.
Mulți directori Nissan consideră că parteneriatul dintre cele două părți este dezechilibrat, în special atunci când vine vorba de crearea de noi produse.

Până la sfârșitul lunii decembrie, potrivit Reuters, cei doi producători ar putea anunța o restructurare a colaborării lor, deși acest lucru pare acum improbabil.
Sursele susțin că Renault părea deosebit de concentrat pe o rezolvare rapidă.
Cu toate acestea, restructurarea extinsă pe care Renault o plănuiește a dus la o oarecare incertitudine cu privire la modul în care va funcționa efectiv parteneriatul cu Nissan.
Recent, directorul general al Nissan, Makoto Uchida, și-a exprimat optimismul cu privire la capacitatea celor doi producători auto de a-și continua colaborarea, dar a precizat, de asemenea, că îmbunătățirea competitivității este o problemă crucială care trebuie abordată.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment