Marți, la Strasbourg, membri ai grupurilor politice din Parlamentul European au denunțat veto-ul pe care Austria și Olanda l-au exercitat săptămâna trecută pentru a împiedica Bulgaria și România să adere la spațiul Schengen, subliniind faptul că aceste două națiuni merită să devină membre cât mai curând posibil, având în vedere că au îndeplinit toate cerințele.
Veto-ul Austriei de săptămâna trecută a fost o greșeală, potrivit lui Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), și a provocat o supărare justificată.
El a subliniat că spațiul Schengen este un element integrant al identității europene și că Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de coeziune în actuala atmosferă a războiului din Ucraina.
“Ungaria și premierul Viktor Orban sunt de vină; România și Bulgaria nu deschid ușa migranților.” Locuitorii din România și Bulgaria se pot baza pe ajutorul nostru, deoarece suntem alături de ei, potrivit lui Weber.
Refuzul României și Bulgariei de a intra în spațiul Schengen de către Austria și Olanda a fost o greșeală semnificativă, potrivit Gabrielei Bischoff, care a vorbit în numele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D).
Ea a subliniat că toate națiunile membre ar trebui să se supună acelorași reguli.
Un membru al grupului Renew Europe, pe nume Jan-Christoph Oetjen, a criticat Austria pentru că “închide ușa României și Bulgariei de a adera la Schengen”.
Realitatea este că România și Bulgaria pun în aplicare acquis-ul Schengen cu mult mai mult succes decât alți membri ai spațiului Schengen, potrivit lui Oetjen.
Europarlamentarul liberal a cerut ca Viena să ridice interdicția, afirmând că “eroarea Consiliului JAI trebuie remediată în Consiliul European”. “Este vorba despre statul de drept, România și Bulgaria au îndeplinit toate cerințele și au dreptul de a adera la Schengen”, a declarat eurodeputatul liberal.
Acordul Schengen, în opinia Monicăi Vana (Verzi), este o realizare importantă a Uniunii Europene.
Ea și-a arătat susținerea pentru colegii săi din România și Bulgaria și a declarat că nu este de acord cu decizia de a le exclude de la aderarea la spațiul Schengen.
Eurodeputata Kinga Gal, membră neafiliată, a salutat sosirea Croației în Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023, calificând-o drept “una dintre cele mai mari realizări ale UE”, dar a subliniat că este greșit să se refuze admiterea României și Bulgariei fără a se da nicio explicație.
Joia trecută, la Bruxelles, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE a respins cererea de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen, Austria și Olanda votând împotrivă.
În același timp, Croația a primit aprobarea de a adera la Schengen la 1 ianuarie.