Cu cât vor creşte alocaţiile pentru copii de la 1 ianuarie 2023

Dă şi tu share articolului

Deși nu există probleme cu plata pensiilor în acest an și nici nu vor exista în anul viitor, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, banii vor ajunge la pensionari cu câteva zile mai târziu din cauza unor proceduri tehnice.

“Ați asistat la discuția din comisie pe tema procentului general de 9,4%, în timpul căreia au procedat la inducerea în eroare, deși aveau cifrele în față. Conform actualului buget, nu există probleme cu plata pensiilor în acest an și nu vor exista nici în 2023.
Un coleg senator a adus în discuție matematica.
Din păcate, matematica sistemului de pensii este mai complicată decât simpla adunare a două numere.
Aritmetica în acest sens este o provocare (…).

Va fi la fel ca în fiecare an: anul va începe cu deschiderea conturilor, plățile vor începe undeva între 3 și 4 ianuarie, iar timpul va fi comprimat astfel încât, în calendarul prezumtiv, așa cum s-a întâmplat anul acesta în ianuarie, pensiile să fie plătite (…), se va lucra și în weekend, iar vârstnicii din România care primesc pensii în bani își vor primi pensiile la domiciliu după un program stabilit.
Nu vor fi întârzieri semnificative, tot ce se va întâmpla este că vom avea nevoie de câteva zile pentru a deschide conturile pentru procesele bugetare pe care le parcurgem la început de an, a remarcat Budăi. Ministrul Muncii a subliniat că acest concept va fi dezbătut în Parlament și “aprobat de toți cei interesați” și că legislația pentru pensiile speciale este “deja pregătită”, așteptând doar un răspuns final din partea Comisiei Europene.

“Propunerea propusă aderă la fiecare clauză a acestui punct de reper.
Înainte de a aduce legea în Parlament, ne-am gândit că ar fi bine să avem o discuție deschisă și eficientă cu Comisia Europeană despre reglementările care sunt deja în vigoare (…).
Cu ajutorul alianței politice care susține guvernul, am discutat cu toți cei implicați pe parcursul acestui an “a declarat Budăi.

El a spus că legea este deja completă și că Comisia Europeană a solicitat unele informații suplimentare.

“Am primit o solicitare de date suplimentare din partea Comisiei Europene. Am solicitat datele din sistemele relevante și le-am pus la dispoziția Băncii Mondiale, care are la dispoziție câteva zile pentru a le modela. Vom dezbate apoi cererea cu Comisia Europeană.
Faptul că am mers personal la Comisia tehnică și le-am explicat proiectul de lege, articol cu articol, a fost foarte bine primit de Comisia Europeană, care și-a exprimat, de asemenea, aprecierea în următorii termeni foarte lipsiți de ambiguitate: Domnule ministru, noi nu ne grăbim și nici dumneavoastră nu ar trebui să vă grăbiți. Aprobarea până la 31 decembrie este doar o dată țintă; nu este un obstacol.
Termenul de aprobare este specificat în următoarea cerere de finanțare, dar nu vom ajunge acolo pentru că proiectul este aproape finalizat.
Așa cum am făcut și săptămâna trecută, voi avea discuții astăzi și mâine (…). Am avut grijă să asigurăm independența justiției, iar proiectul va fi, fără îndoială, prezentat și discutat în Parlament. Cu toate acestea, va fi un proiect care va fi fost agreat în prealabil de toate părțile implicate, în special de Comisia Europeană. Așteptăm OK-ul final”, a declarat Budăi.

Ce se întâmplă cu alocaţiile în 2023
Indemnizațiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2023, în funcție de inflație, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

“De la 1 ianuarie, indemnizațiile vor crește în funcție de rata inflației.
Ne-au mai rămas niște bani și vom decide în acest an când și cum să vi-i dăm.
Cei care dețin deja 600 de lei vor vedea un indice exact de 5,2% la 274 de lei”, a încheiat Budăi.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment