Reguli noi când dai de permis! E obligatoriu de luni, 19 septembrie. Ordinul a intrat în vigoare

Dă şi tu share articolului

Au fost anunțate o serie de revizuiri semnificative pentru permisul de conducere românesc.
Toți examinatorii autohtoni sunt obligați să respecte noile reglementări.

Ca urmare a recentelor revizuiri ale legilor care reglementează formarea, certificarea și testarea acestora, în România au fost făcute recent o serie de modificări oficiale ale rolului examinatorilor auto.
Aceștia au acum noi responsabilități și pot fi evaluați online, ca urmare a modificării ordinului MAI.

Legile care guvernează educația, certificarea și supravegherea acestora au fost modificate recent, ceea ce a dus la o serie de modificări formale referitoare la examinatorii auto din România.
Aceștia au acum noi responsabilități și pot fi evaluați online, ca urmare a modificării ordinului MAI.

Schimbări majore privind permisul de conducere în România

Toți cei care intenționează să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere trebuie să fie informați că examinatorii de la partea practică a examenului sau de la traseu trebuie să urmeze noi orientări privind formarea, evaluarea, examinarea, certificarea și controlul.
În conformitate cu un ordin care a intrat în vigoare luni, 19 septembrie, aceștia au primit, de asemenea, noi atribuții.

În realitate, Ordinul MAI nr. 260/2011 a fost modificat prin Ordinul MAI 128/2022, publicat recent în Monitorul Oficial.
Acest statut a stabilit liniile directoare pentru instruirea, evaluarea, testarea, certificarea și supravegherea examinatorilor care au participat la examenele practice pentru obținerea permisului de conducere.

E obligatoriu pentru toți examinatorii auto!

Ordinul publicat recent are ca scop actualizarea Ordinului MAI nr. 260/2011 pentru a-l pune în conformitate cu modificările recente ale reglementărilor UE privind permisele de conducere.
În consecință, au fost efectuate o serie de ajustări în mai multe moduri.

Legea anterioară este modificată prin Ordinul MAI nr. 260/2011, care creează, de asemenea, spațiu pentru:

creării unui cadru legislativ clar cu privire la condițiile de dobândire sau de pierdere a calității de examinator auto;
asigurării unei pregătiri adecvate și eficiente a examinatorilor auto;
creșterii gradului de pregătire a examinatorilor auto;
crearea cadrului legal pentru lărgirea bazei de selecție în rândul polițiștilor care pot deveni examinatori auto și a numărului de polițiști atestați pentru a sprijinii serviciile de eliberare permise auto în situații excepționale;
se redefinesc condițiile de obținere, retragere sau revocare a calității de examinator auto;
se introduce posibilitatea ca examinatorii auto să facă pregătirea și să poată fi evaluați și în mediul online sau prin intermediul unui simulator;
stabilirea unor obligații noi;

Noile obligații ale examinatorilor auto

Noile îndatoriri ale examinatorilor auto de la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere vor fi:

să aducă la cunoștința șefilor ori de câte ori le este suspendat dreptul de conducere a vehiculelor sau nu mai sunt apți din punct de vedere medical și psihologic ori exercită o funcție sau desfășoară activități în cadrul unei școli de șoferi;
să își perfecționeze continuu nivelul de instruire profesională;
să participe la cursurile și programele de instruire organizate de angajator;
să manifeste tact și stăpânire de sine în condițiile exercitării unei activități cu un nivel ridicat de solicitare psihică;
să se supună evaluărilor și testelor prevăzute în legislație.

După ce schimbările respective vor intra în vigoare, examinatorii auto vor trebui să participe anual cursuri speciale, timp de patru zile.

În trecut, examinatorii trebuiau să urmeze cursuri de patru zile la fiecare doi ani pentru a se menține la zi cu cunoștințele și competențele legate de examen și cursuri de cinci zile la fiecare cinci ani pentru a se menține la zi și a-și îmbunătăți competențele practice de conducere. Aceste cerințe au fost prezentate în Ordinul MAI 260/2011.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment