RCA obligatoriu – Ce este RCA? când trebuie făcut şi cât te costă

Dă şi tu share articolului

RCA obligatoriu – Ce este RCA? când trebuie făcut şi cât te costă

Ce este RCA? este RCA obligatoriu?  RCA este asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto prin care terții prejudiciați unui accident auto sunt despăgubiți.  Așadar fie că este vorba de daune materiale la autovehicule,  vătămări corporale,  sau decese.  asigurare aceasta se încheie pentru toate autovehiculele înmatriculate sau care sunt supuse înmatriculări în România.  

Când trebuie să încheiem o asigurare RCA (Răspundere civilă auto)?
RCA obligatoriu?

Legea din România prevede ca orice autovehicul înmatriculat cu numere permanente sau provizorii trebuie să asigurat să aibă o asigurare RCA pentru deplasarea pe drumurile publice.   Fiecare autovehicul trebuie să aibă asigurare RCA pentru a circula pe drumurile publice.
Pentru a putea fi asigurat, autovehiculul trebuie sa respecte cateva
conditii: Acesta trebuie să fie înmatriculat fie permanent fie cu numere provizorii (roşii) şi să fie deţínut de către persoana care încheie asigurarea RCA.
Incheierea unei asigurari RCA aduce cu sine si o polita Carte Verde, valabilă în momentele in care autovehiculul circula în străinătate.

Încheierea unei poliţe RCA va aduce cu sine și poliţa Carte Verde. Ce este aceasta?  carte verde este corespondentul politei de asigurare RCA atunci cand circulati în ţări străine.  atunci când sunteți implicat în accident rutier în străinătate,  cei prejudiciați fie despăgubiți datorită poliției dumneavoastră RCA și carte verde.  De asemenea dacă un vehicul este înmatriculat în altă țară şi vă produce daune materiale, în urma constatării dvs  Sunteți despăgubit prin Carte verde deținută de respectivul șofer.
RCA este obligatoriu chair dacă nu circuli cu maşina şi o ai trasă în parcare. Da aţi auzit bine. Proprietarii de maşini riscă amenzi de până la 2000 de lei dacă nu fac o cumpără o poliţă RCA. unde scrie asta? Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene a emis această hotărâre în care este stipulat faptul că o maşină înmatriculată în stre de funcţionare trebuie să fie asigurată chiar dacă este ţinută pe proprietate privată.

Atenţie RCA vs CASCO
A nu se confunda RCA cu CASCO, acestea sunt asigurări diferite. Asigurare RCA nu protejează autovehiculul dumneavoastră.  În cazul în care implicat în accident de circulație, asigurarea RCA îl  va despagubi pe celălalt.  Dvs. nu vă puteți repara mașina întrucât cel care este păgubit, este cel  lovit.  Dacă doriți despăgubiri trebuie să încheiați o asigurare CASCO (asigurare opţională ce acoperă daunele provocate şi din vina dvs sau ale altor terţe persoane.).  Am scris un articol despre  importanța unei asigurări CASCO,   care îl găsiți aici.
Asigurarea a fost gândită în a avea un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul.
RCA poate fi achiziționat și online atât pentru autovehicule până la opt locuri,  motociclete dar și vehicule utilitare
Fiecare dintre noi dorim să găsim un calculator RCA online prin care să vedem de acasă care sunt preţurile pentru o poliţă RCA care dorim să o încheiem.

Cât costă RCA în 2018?
Preţurile pentru RCA depind de mai mulţi factori  Pentru încheierea unei polițe RCA  trebuie să știți de la bun început că se iau în calcul mai multe criterii.  Capacitatea motorului,  numărul de locuri, serie de şasiu, gramele de emisii CO2/km2 precum şi tipul autovehiculului dacă este nou câte luni are de când a fost înmatriculat, vârsta proprietarului. Contează toate aceste aspecte pentru a stabili preţul. Asigurarea RCA se poate plăti la 6 luni sau pe întreg anul. Există şi posbilitatea la unele copanii de a face poliţa RCA se poate face pe o lună cu decotare directă. Este alegerea dvs. cum doriţi să o plătiţi.
Să luăm un exemplu un autovehicul de 5 locuri cu motor pe benzină de 1.4 litri nou înmatriculat. este de 600 de lei pe an în cazul în care şoferul nu este nici tânăr nici în vârstă şi are permis de ceva ani.  Există servicii online prin care poți verifica valabilitatea  poliţei tale RCA. Verificarea RCA presupune introducerea  numărului de înmtriculare, seria caroseriei şi anul întrării în vigoare.

Foarte mulţi oameni caută un RCA ieftin
Există tot felul de discuții pe internet,  pe forumuri  cu privire la încheierea unei poliţie RCA ieftine.  Depinde ce înțelegeți prin ieftin.  fiecare companie dorește să aibă profit. Este drept că există o concurenţă mare între firmele de asigurări aşa că nu trebuie să te pripeşti şi să studiezi piaţa.

Pe piaţă există oferte ale companiilor de asigurari.  Deci rămâne la alegerea dumneavoastră  cu ce companie de asigurări veţi dori să semnaţi contractul de asigurare RCA.  Multe oferte sunt în preajma sărbătorilor de iarnă, deci ar fi bine să vă gândiți din timp cu ce companie de asigurări să încheiați acest contract de asigurare auto.

Companiile de asigurari sunt multe precum:  Allianz  asigurări,  Omniasig, Asirom,  Groupama, euroins,  Generali etc.
Nu se acorda despagubiri in cazul in care masinile avariate sunt ale aceleiasi persoane, indiferent ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica.

Ce mai trebuie să știm despre RCA?  Dacă aveți două autoturisme personale sau sunteţi persoană juridică  nu vi se vor acorda despăgubiri în cazul în care mașinile avariate vând  sunt deținute de o singură persoană

Sancţiuni lipsă poliţă RCA
Dacă nu aţi încheiat o poliţă de asigurare auto şi circulaţi pe drumurile publice trebuie să ştiţi că riscaţi amenzi mari cuprinse între 1000 şi 2000 de lei precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare şi retragerea numerelor de înmatriculare. Toate acestea sunt consfinţite în Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere auto.
în contractul semnat de dumneavoastră veți vedea că sunt anumite limite de despăgubire.  Acestea ajung la un milion de euro pentru părțile materiale și la 5 milioane de euro pentru vătămări corporale.  Despăgubirile se oferă în anumite condiții.

în cazul unui accident de circulație asigurarea acoperă despăgubirile șoferului lovit  chiar dacă nu are permis de conducere sau la rândul său și atunci când a încălcat și el regulile de circulație

Ce trebuie să reținem?  pentru a circula deplinătatea legală pe drumurile publice trebuie să avem asigurare RCA valabilă.  Este  important să ne asigurăm înainte de a încheia o poliță de asigurare și să fim bine informat cu privire la asigurare.

Concluzii,
RCA-ul este o asigurare obligatorie şi aceasta trebuie încheiată de oricine care deţine o maşină este proprietar altfel va suporta rigorile legii.
Dacă v-a plăcut articolul daţi şi voi un share şi un like pe butoanele de mai jos sau distrbuiţi acest articol copiind linkul.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment