Potrivit informațiilor dintr-un raport al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, 66% din populația lumii, adică 5,3 miliarde de persoane, va fi online până la sfârșitul anului 2022, față de 54% în 2019. (ITU).
Numărul utilizatorilor de internet a urcat cu peste 10% în 2020, primul an al pandemiei, potrivit unui document prezentat la Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (PP-22) de la București. Aceasta a fost cea mai mare creștere din ultimii zece ani.
În plus, utilizarea internetului a crescut cu 15% în țările cu venituri medii-jos (LMIC).
În plus, se anticipează că, din cauza măsurilor de izolare induse de pandemie, peste 550 de milioane de persoane (sau peste 17% din populația mondială) vor lucra de acasă în al doilea trimestru al anului 2020.
Utilizarea videoconferințelor în acest context a crescut exponențial, iar datele disponibile indică faptul că, în octombrie 2020, Microsoft Teams avea peste 115 milioane de utilizatori activi zilnic, Zoom avea 300 de milioane de platforme de întâlnire zilnice, Google avea aproximativ 100 de milioane de participanți, iar Cisco Webex avea aproape 600 de milioane de participanți, dar în septembrie 2020.
Adoptarea serviciilor digitale și a infrastructurii de internet s-a accelerat ca urmare a restricțiilor de carantină COVID-19. Pentru cei care o aveau, banda largă a devenit o necesitate absolută pentru a lucra, a studia, a utiliza serviciile de bază și a rămâne conectați după epidemia COVID-19.
Conform celor mai recente date ale UIT, utilizarea internetului a crescut în timpul pandemiei.
Procentul de utilizatori de internet la nivel mondial a crescut de la 54% în 2019 la un procent estimat de 66% în 2022, adică 5,3 miliarde de persoane.
Potrivit raportului “The State of Broadband 2022: Accelerating broadband for new realities”, o parte considerabilă a acestei creșteri a fost cauzată de cerința de a utiliza aplicații legate de carantină, cum ar fi videoconferințele pentru muncă și educație, precum și pentru cumpărături online, acces la servicii publice și consultații medicale la distanță.
Raportul de specialitate face referire și la statisticile furnizate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care arată că, până în aprilie 2020, 188 de țări și-au închis școlile, 90% dintre acestea adoptând învățământul digital sau la distanță.
Cu copii care lipsesc în medie 170 de zile de școală, de peste patru ori mai mult decât norma globală, America Latină a fost regiunea cea mai grav afectată în această privință.
“Eforturile guvernelor de a facilita învățarea la distanță au ajuns la aproximativ 70% dintre elevii din învățământul preșcolar până la cel secundar.
Peste 350 de milioane de elevi din școlile primare și secundare, adică aproximativ un sfert din totalul elevilor la nivel global, au acces la învățarea online în timpul închiderii școlilor în peste 80% dintre tari.
Experimentul de neegalat al învățământului la distanță a demonstrat că educația poate fi oferită pe scară largă, în ciuda unor obstacole.
Potrivit raportului, “experții în educație anticipează un sistem de învățare hibrid, similar cu munca flexibilă.
În 66 de națiuni cu statistici disponibile, procentul persoanelor care au folosit internetul pentru cumpărături online a urcat de la 53% înainte de pandemie (2019) la 60% după ce aceasta a început (2020/21). Acest lucru este conform datelor Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).
După începerea pandemiei, cele mai mari companii de comerț electronic orientate către consumatori au înregistrat o creștere a vânzărilor de peste 1,5 trilioane de dolari.
Astfel, aceste afaceri au generat venituri de 2.400 de miliarde de dolari în 2019, 2.900 de miliarde de dolari în 2020 (după ce a început pandemia) și 3.900 de miliarde de dolari în 2021.
Pe site-ul web al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, la rubrica “Publicații”, se găsește documentul “The State of Broadband 2022: Accelerarea benzii largi pentru noi realități”.
Comisia de bandă largă pentru dezvoltare durabilă a colaborat cu UNESCO pentru a publica această publicație.
Peste 3.000 de lideri și delegați din 193 de națiuni vor participa la cea de-a 21-a Conferință plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (PP-22), care va avea loc în România în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.