Protest taximetriști vs Uber, Taxify. Cine are dreptate?

Dă şi tu share articolului

De când compania Uber prestează servicii de transport persoane în România taximetriștii și a arătat folia față de aceste companii de ridesharing.

Care este motivul?

Taximetriștii susțin că nu există o bază legală prin care Uber să își desfășoară activitatea pe teritoriul României astfel că nu plătesc taxe ce intră în visteria statului nu se află în zona de legalitate. Prin simplul fapt că doar să ai o mașină cu patru uși și minim un an de vechime de când ai obţinut permisul de conducere ca să poți să fii șofer Uber și să faci curse cu clienții.

Este drept că acest protest al taximetristilor vine și pe fondul pierderii clientilor, tot mai multi dintre oameni sunt tentati sa aleaga fie Uber fie Taxify in detrimentul companiilor de taxi. și motivele sunt foarte simple respectul cu care ești tratat ca și client atunci când te urci intru o mașină Uber sau taxify față de taxi. Există destule cazuri în care oameni nemulțumiți sau confruntat cu diverse probleme fire nu au fost acceptați pentru o cursă scurtă fie nu au vrut să pornească aparatul negociând prețul cu clientul ceea ce este ilegal. Acest lucru taximetriștii evită și consideră că au fost puține cazuri. Realitatea ne arată faptul că au fost multe cazuri în care taximetriştrii nu au onorat comenzile invocând diverse motive.

Companiile de ridesharing au pătruns treptat în multe state din Europa şi din lume prin simplul fapt că trăim în era tehnologiei ceea ce ne ajută şi ne face viaţa mai uşoară. Practic, trebuie doar să ai un smartphone şi o conexiune la internet şi gata ai maşina în doar câteva minute, unde mai pui şi că eşti respectat şi poţi oferi rating acelui şofer în funcţie de cum s-a comportat pe durata cursei. La taxiurile convenţionale nu există aşa ceva. Poţi doar dacă reuşeşti şi nu pleacă rapid să te uiţi după licenţa sa să reţii acele cifre şi nr. de inmatriculare şi săfaci reclamaţie. Însă oare compania respectivă de taxi va da curs reclamaţiei unui client? Eu nu cred.

În schimb la Uber eşti exclus din Uber nemaiputând face această meserie în viitor în urma comentariilor şi ratingului negativ. Deci motive multe ca şoferii să se comporte civilizat cu clienţii.

Pe de alta parte dacă ne gândim la legislaţie, Uber, Taxify ca şi în alte stte ale lumii efectuează servicii de taxi neîncadrându-se în baza unei legi, şi totuşi eu nu ştiu să existe proteste. Poate îmi spuneţi voi în comentarii mai bine.

Cert este că și companiile de taxi din România să se adapteze cerințelor pieţei și să ofere servicii de calitate cliențiilor cum o fac acestea companii americane oferind servicii de transport taxi de calitate, nemairefuzând comenzi nejustificat aşa cum se întâmplă în prezent. Este drept că nu există o lege clară prin care acești oameni să fie trași la răspundere companiile de taxi și de ce nu de către autorități privind refuzul unei curse ceea ce nu mi se pare deloc normal stârnind furia oamenilor, sau alte incidente care s-au produs în timpul acesteia.

Şi eu sunt dezamăgit și supărat când văd lucruri care se întâmplă la companiile de taxi Și faptul că triști cu o oarecare experiență fac Asta este dezamăgitor și dezgustător.

Pe de altă parte revolta taximetriștilor este oricum îndreptăţită ţinând cont că trebuie să dai un examen la Autoritatea Rutieră Română pentru a lua licenţa de taximetrist, cazier curat şi sa ai minim 2 ani vechime plus taxele aferente plătite statului. Inspecţia tehnică periodică la maşinile de taxi se face la 6 luni spre deosebire de cei care sunt la UberX sau Uber Premium şi o fac normal al 2 ani. Ceea ce la aceste companii americane Uber si taxify nu există atâtea cerinţie. Acum dacă ar fi să mă întrebaţi părerile sunt împărțite, însă din câte văd eu cei tineri tind de multe ori să folosească aceste ridesharing Uber, Taxify sau Star Taxi ne mai dorind să călătorească cu un taxi normal din vari motive.

Pe de altă parte mulţi consideră că este prea greu să îţi faci cont pe site, sa te asiguri mereu că ai bani în cont pentru realizarea plăţii la finalul cursei. Deci o întregă bătaie de cap spre deosebire de un taxi.

Nu știu cum se va termină cu acest protest al taximetriștilor şi care va fi direcţia de urmat. Dar, cert este că chiar compania Uber afirmați faptul că înțelege protestul taximetriștilor și dorește ca Uber există în baza unei legi.

Neexistând legi clare prin care cei care se află în afara regulamentelor sau legislaţiei să fie sancţionaţi nu se va realiza o schimbare în taximetrie. Vor exista aceleaşi nemulţumiri, reclamaţii şi nu se va rezolva mare lucru.

Acum aștept părerea dvs. în rubrica de comentarii

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment