Proiect: Circulația mașinilor și motocicletelor care fac mult zgomot, interzisă noaptea în București

Dă şi tu share articolului

Potrivit unui proiect care a fost pus la dispoziția publicului pentru comentarii, doar între orele 8:00 și 21:59, mașinile care produc un zgomot mai mare de 95 dB(A) vor avea voie să circule prin București.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului București, proiectul “propune eficientizarea inițiativelor de reducere a poluării fonice pe timp de noapte, prin implementarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului și a consecințelor negative ale acestuia asupra sănătății umane și a mediului”.

Nerespectarea acestei responsabilități este considerată o încălcare și va fi sancționată cu următoarea amendă:

  • în cazul depăşirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) – amenda contravenţională va fi cuprinsă între 1.500 – 2.500 de lei;
  • în cazul depăşirii nivelului de zgomot de 100 dB(A), amenda contravenţională va fi cuprinsă între 4.000 – 5.000 de lei.

Poliția Rutieră și Registrul Auto Român vor efectua o anchetă pentru a măsura zgomotul produs de mașinile aflate în trafic.
Sarcina de a identifica și sancționa contravenienții va reveni Poliției Rutiere.

Până la data intrării în vigoare, Poliția Rutieră și Registrul Auto Român vor desfășura operațiuni comune de informare cu privire la cerințele prevăzute în prezenta hotărâre, se arată în proiect.

Conform hărților strategice de zgomot ale Bucureștiului care au fost aprobate prin HCGMB 716/2018, zgomotul generat de trafic este cea mai importantă sursă de poluare fonică din București, potrivit raportului de aprobare întocmit de consilierul general USR Gabriel Rău.

Brigada Rutieră a înregistrat simultan 41 de petiții împotriva poluării fonice provocate de autovehicule în București.

Potrivit documentului, “efectele produse de depășirea limitei de zgomot generează disconfort, perturbă somnul, afectează sănătatea mintală, productivitatea muncii, procesul de învățare și comportamentul social, produc stres, oboseală cronică, predispoziție la insomnie sau boli cardiovasculare, pot duce la hipoacuzie și produc efecte sociale și economice negative, aceste efecte fiind amplificate în timpul nopții”.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment