Guvernul a decis să continue programul Prima Casă și în 2020. Între timp, au fost publicate și plafoanele de garantare.
Au existat mai multe controverse pe subiect, dar Guvernul a anunțat oficial că menține programul Prima Casă și-n 2020. E vorba de programul prin care statul garantează împrumuturile celor care decid să-și achiziționeze o locuință.
E drept că acest program a fost criticat de de unii economiști, care au spus că, astfel, se împing în sus prețurile locuințelor. De cealaltă parte, cei care susțin inițiativa susțin că e cam singura metodă prin care tinerii care nu dețin o proprietate pot intra în posesia ei. Astfel, prin acest program tinerii vor beneficia de un preț mai mic. În Monitorul Oficial au fost publicate, recent, plafoanele de garantare pentru programul „Prima Casă” 2020.
Decizia a fost luată prin Hotărâre de Guvern.
Care-s plafoanele de garantare la Prima Casă
Conform HG publicate în Monitorul Oficial, plafonul de garantare pentru programul Prima Casă a fost stabilit la două miliarde de lei. Vorbim practic de aceeași sumă ca cea alocată și anul trecut în 2019. De anul viitor, însă, va scădea la un miliard și jumătate de lei.
De asemenea, au fost stabilit prin ordin de ministru și comisioanele percepute în 2020. Comisionul unic de analiză va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
De asemenea, comisionul de gestiune a garanţiilor acordate de FNGCIMM, în numele şi contul statului român, în cadrul programului Prima Casă se reduce de la 0,45%, valoarea utilizată anul trecut, la 0,40% pe an calculat la soldul garanţiei statului.
Prin programul Prima Casă, statul garantează în proporție de 40% sau 50% creditul dat de bancă pentru achiziția unei locuințe. În cazul locuințelor noi, garanția e de 50%, dar din această sumă se scad dobânzile și comisioanele bancare. Prin locuință nouă se înțeleg acele imobile care au fost finalizate/consolidate cu maxim cinci ani înainte de depunerea cererii de creditare.
Avansul e de 5%.