Google Chrome va bloca ceea ce descarci de pe internet pentru a te proteja de malware

Dă şi tu share articolului

Google are planuri mari pentru Chrome și vrea să nu te mai lase să poți descărca fișiere care conțin malware de pe internet.
Ei bine aceastea idee este bineînțeles una extraordinară ținând cont că mediul online este unul cât se paote de periculos și te poți infecta ușor.

Google are un plan pe termen lung al cărui scop final îl reprezintă blocarea tuturor descărcărilor nesigure pe care încerci să le faci în browserul său. A anunțat că browserul Chrome se va asigura că vei putea descărca de pe paginile care folosesc protocoale HTTPS doar fișiere sigure.

Protocolul HTTPS criptează datele în așa fel încât orice altă entiate terță să nu poată le intercepteze sau descifra. Activitatea de pe site-uri nu poate fi protejată în mod corespunzător fără HTTPS. De aceea un SSL este extraordinar de util. În prezent, Google Chrome nu oferă niciun avertisment în ceea ce privește fișierele neconforme descărcate de pe aceste site-uri.

Google va implementa treptat noi funcționalități iar la final de an are în plan să blocheze total toate aceste descărcări nesigure făcute de utilizatori.

Ce se va întâmpla pe Google Chrome pe termen lung?

Compania va implementa o serie de schimbări în browser. În funcție de versiunile Chrome, este vorba despre aceste modificări:

  • Chrome v. 82 (aprilie 2020): te va avertiza asupra descărcărilor fișiere executabile (de ex., Exe) care par nesigure.
  • Chrome v. 83 (iunie 2020): va bloca complet executabile. Chrome te va avertiza și asupra arhivelor (.zip) și a imaginilor de disc (.iso). (În fișierele .zip, .rar .iso se pot ascunde executabile). DEja multe servicii de email nu oferă posibilitatea încărcării de executabile (uploadul acestora) și nici executabile arhivate în zip și rar.
  • Chrome v. 84 (august 2020): va bloca executabile, arhive și imagini de disc. Google Chrome te va avertiza cu privire la toate celelalte descărcări, cu excepția formatelor de imagine, audio, video și text.
  • Chrome v. 85 (septembrie 2020): te va avertiza asupra descărcărilor nesigure de imagini, audio, video și text. Chrome va bloca toate celelalte descărcări cu conținut nesigur.
  • Chrome v. 86 (octombrie 2020) și versiuni ulterioare: Chrome va bloca toate descărcările nesigure.

Pentru Google Chrome pentru iOS și Android, schimbările vor începe să fie implementate odată cu lansarea versiunii Chrome 83. „Platformele mobile au o protecție nativă mai bună împotriva fișierelor rău intenționate decât cele pe desktop. Iar această întârziere va oferi dezvoltatorilor un avans în direcția actualizării site-urilor lor înaintea afectării utilizatorilor de mobil”, spune Google într-o postare pe blog.

Rîmâne de văzut și dacă Firefox sau Edge vor lua aceasta decizie pentru un mediu cât mai safe. În esență aceste decizii au ca scop protejarea utilizatorilor de cviruși, malware, adware. Știu că orice soluție antivirus poate detecta în timp real dacă un exe este virusat.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment