Primul oraş din România în care va exista transport cu autobuze electrice

Dă şi tu share articolului

Primul oraş din România în care va exista transport cu autobuze electrice

Este vorba despre Cluj Napoca. Oraşul va deveni primul din România în care autobuzele electrice. Astfel că din acest an pe străzile Clujului vor circula numai autobuze electrice. Acestea sunt dotate cu Wi-Fi sistem de avertizare al călătorilor şi aer condiționat.

 Primăria din Cluj se implică activ pentru reducerea poluării din oraş. Clujul este unul dintre cele mai centre comerciale din România dar şi unul dintre cele mai aglomerate oraşe cu un trafic foarte infernal în special dimineaţa.

Autobuzele achiziţionat de primăria din Cluj în baza unei licitaţii a fost semnată în luna iunilie a anului trecut cu firma din Polonia – Solaris. Anul acesta vor intra în circulaţie primele 11 autobuze în cursul acestei luni urmând ca treptat să îşi facă apariţia următoarele. Reînnoirea parcului auto este o idee foarte bună întrucât transportul public este una dintre principalele cauze ale poluării.

Să discutăm şi despre costuri
Preţul pentru un autobuz electric fără TVA este de aproximativ o jumătate de milion de euro prin fondurile obţinute de la guvernul elveţian în proporţie de 85% şi acoperite în proporţie de 15% din bugetul local. Celelalte autobuze vor fi achiziţioanste prin fonduri europene şi din bugetul local.
Cu o singură încărcare autobuzele vor avea o autonomie destul de mare de 105 km/24 de ore. Garanţia este de 5 ani iar piesele de schimb şi mentenanța acestora sunt asigurate de firma Solaris.
Aceste autobuze vor puta fi încărcate în 13 statţii de încărcare lente şi rapide. Încărcarea lentă durează 6 ore iar cea rapidă 10 minute.
Care sunt dotările autobuzelor?
Modelele achiziţionat sunt Urbino 12 Electric 
Aceste autobuze respectă standardele europene de siguranţă, au platformă joasă, sunt dotate cu camere video şi aer condiţionat şi au podea joasă fiind adecvate personaelor cu dizabilităţi întrucât dispun de rampă pentru acestea. Auzobuzele au o capacitate de 78 de locuri.
Acordul cadru a fost semnat privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice iar acestea vor intra în uz în maxim nouă luni de zile.
În şedinţa extraordinară ce a avut loc la Consiliul Local Cluj Napoca s-a votat un proeict privind aprobarea studiului de oportunitate privind înnoirea flotei de transport public prin achiziţionarea noilor autobuze Solaris.
Dacă ne gândim bine un sistem eficient de transport public eficient descurajează folosirea autoturismului propriu şi decongestionează traficul. În Cluj Napoca şi în multe oraşe din România printre care şi în capitală parcurile auto de autobuze învechite pun în pericol circulația iar transportul public devine un coşmar. Un transport public cât mai atractiv din toate punctele de vedere aduce un câştig atât pentru călători cât şi pentru trafic.
În România achiziţiile de maşini sunt într-o continuă creştere.
Cât despre folosirea bicicletelor este greu în condiţiile în care pistele de biciclete sunt dezafectate o mare parte dintre ele ori lipsesc.
Achiziţia noilor autobuze electrice şi încurajarea folosirii bicicletei vor contribui la scăderea emisiilor de CO2 ce provin din transportul rutier. Un oraş mai curat este un oraş mai sănătos.

Acest proiect îi propune să creeze un transport public competitiv şi atractiv în care numărul de călători să crească şi să folosească  cu încredere mijloacele de transport public.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment