Primul motor pe benzina cu aprindere prin compresie va fi dezvoltat de Mazda

Dă şi tu share articolului

Mazda a anuntat planurile pentru a introduce un motor de generatie noua denumit SKYACIV-X. Acesta va fi primul motor pe benzina cu aprindere prin compresie exact ca motoarele diesel doar ca aici e vorba de benzina. O inovatie de ultima generatie.

Cum va fi acest motor SKYACTIV-X?

În interiorul noului motor va pătrunde amestec de aer și combustibil benzină iar acesta se va aprinde insetantaneu prin compresia pistonului exact ca în cazul propulsoarelor diesel. Metoda noua de combustie, denumita Spark Controlled Compression Ignition, a surmontat doua probleme care impiedicau comercializarea motoarelor pe benzina cu aprindere prin compresie: maximizarea zonei in care aprinderea prin compresie este posibila si obtinere unei tranzitii usoare intre aprindere cu scanteie si cea prin compresie.

Ei bine aceaStă nouă metodă de combustie dezvolată de producătorul japonez este patentată și combină aavantajele propulsoarelor pe benzină și diesel astfel se vor obține perfomanțe de mediu și putere cât și accelerație.

Aprinderea prin compresie si un compresor montat pentru a imbunatati economia de combustibil îi dă un raspuns superior al motorului si cresc cuplul cu 10-30 de procente fata de generatia actuala de motoare pe benzina SKYACTIV-G3. Asta este partea interesantă puterea va fi sporită dar și reducerea gazelor cu efect de seră.

Motoarele diesel sunt din ce în ce mai criticate și multe țări au în plan interzicerea lor. Cu siguranță noul motor va fi o mare realizare în domeniul auto și vor da nas altor produicători să facă la fel dacă își va dovedi eficiența.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment