Premieră pentru omenire: Un vehicul spațial NASA a lovit un asteroid pentru a-i devia traiectoria

Dă şi tu share articolului

Primul test de apărare împotriva asteroizilor care ar putea lovi Pământul s-a încheiat cu succes faza inițială, potrivit Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA).

În cadrul primului “test de apărare planetară” al agenției spațiale americane, nava spațială DART s-a ciocnit intenționat cu asteroidul Dimorphos, aflat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ, potrivit Reuters.

Este pentru prima dată în istoria omenirii când un corp ceresc a fost mișcat pentru a modifica cursul unui asteroid uriaș, îndepărtându-l de Pământ.

Asteroidul Dimorphos, care este de fapt “luna” unui asteroid mult mai mare numit Didymos, este ținta navei spațiale, care a fost lansată de pe Pământ în urmă cu zece luni.

DART, acronimul de la “double asteroid redirection test”, care se traduce în engleză prin “săgeată”, măsura 19 metri lungime și cântărea 570 de kilograme, în timp ce Dimorphos măsura 163 de metri.

Statuia Libertății are o înălțime de 93 de metri, dar Turnul Eiffel are 321 de metri.

Dimorphos a avut nevoie de aproximativ 11 ore și 55 de minute pentru a orbita în jurul asteroidului Didymos, care are o lățime de 780 de metri, înainte de coliziune.

NASA vrea să reducă acest timp cu până la 10 minute cu ajutorul acestui impact.
Cu toate acestea, potrivit agenției, chiar și un interval de timp mai scurt, de cel puțin 73 de secunde, reprezintă un succes.

„Acum știm că putem ghida o sondă spațială cu precizia necesară pentru a lovi chiar și un corp mic din spațiu. Doar o mică schimbare în viteza acestuia este tot ce avem nevoie pentru a face o diferență semnificativă în calea pe care o parcurge un asteroid”, a declarat Thomas Zurbuchen, un administrator al Direcției de Misiuni Științifice a NASA.

Confirmarea este așteptată în zilele sau chiar săptămânile următoare, dar între timp, autoritățile americane au apreciat rezultatele inițiale ale testului, care au confirmat că nava spațială a avut un impact cu Dimorphos luni seara.

“NASA lucrează în beneficiul umanității, așa că pentru noi realizarea unui astfel de lucru reprezintă cea mai mare împlinire a scopului nostru”, a declarat administratorul adjunct al NASA, Pam Melroy, astronaut pensionat. “Aceasta este o demonstrație tehnologică care, cine știe, într-o zi ar putea să ne salveze casa”.

Dezvoltarea misiunii a durat aproximativ șapte ani și a costat aproximativ 330 de milioane de dolari.

Sonda a trimis imagini aproape în timp real

NASA a echipat nava spațială cu camere care puteau înregistra fotografii și le putea trimite înapoi pe Pământ în mai puțin de 38 de secunde.

După un zbor autonom în ultimele patru ore ale misiunii, momentul impactului, care s-a produs la o viteză de aproape 22.000 km/h, a fost întâmpinat cu urale în sala de control.

Pentru a face fotografii ale urmărilor, un mini-satelit care a fost lansat de sonda DART cu câteva ore înainte de coliziune a trecut la o distanță de 55 de kilometri de asteroid cu o întârziere de trei minute.

Asteroidul Dimorphos va fi observat și de misiunea europeană Hera, care urmează să fie lansată în 2024, pentru a evalua rezultatele și a determina pentru prima dată masa asteroidului.

Momentul impactului, surprins de pe Pământ

Imaginile au fost realizate de ATLAS (Asteroid Early Warning System), un proiect la care au lucrat împreună NASA și Universitatea din Hawaii.

ATLAS a fost construit pentru a scana cerul de numeroase ori în fiecare noapte pentru a detecta orice obiect în mișcare, cu scopul de a găsi orice rocă spațială necunoscută, în special cele care ar fi periculoase pentru Pământ.

Dimorphos și Didymos nu amenință efectiv Pământul, potrivit agenției americane, iar testul DART nu va provoca involuntar un risc.

În comparație cu Chicxulub, un asteroid catastrofal care a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani și a distrus aproape trei sferturi din speciile de plante și animale din lume, inclusiv dinozaurii, cei doi asteroizi sunt modești.

Dimorphos, unul dintre cei 27.500 de asteroizi cunoscuți din apropierea Pământului, de toate mărimile, pe care NASA îi monitorizează, se numără printre cele mai mici obiecte astronomice care au primit un nume permanent.

Deși niciunul dintre ei nu reprezintă cu adevărat o amenințare pentru omenire, NASA consideră că există încă o serie de asteroizi nedescoperiți în zonă.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment