După Danemarca, Suedia anunță scurgeri de gaz din conducta Nord Stream 1. Temeri legate de un posibil sabotaj

Dă şi tu share articolului

Autoritatea maritimă suedeză a dezvăluit marți, 27 septembrie, la o zi după ce Danemarca a raportat o scurgere de la conducta Nord Stream 2 în Marea Baltică, că au fost descoperite două scurgeri de gaz de la conducta rusă Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze.

“Atât zonele economice ale Suediei, cât și ale Danemarcei au înregistrat breșe de la Nord Stream 1.
Ele locuiesc aproape una de cealaltă. “Scurgerile au fost descoperite la nord-est de insula daneză Bornholm, potrivit Administrației maritime suedeze, și nu se știe cum s-au produs.

O purtătoare de cuvânt a Administrației Maritime Suedeze a dat asigurări că “urmărim activ situația pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de locul respectiv”.

The leak from the Nord Stream 2 pipeline was discovered in Denmark the day before, and maritime officials immediately issued a shipping alert and established a zone surrounding the pipeline “because (the leak) is risky for marine traffic,” according to a statement from the Danish energy agency.

Acuzatii de sabotaj

În timp ce anchetatorii cercetează cele două scurgeri de gaze din conducte, încep să circule zvonuri că ar fi fost vorba de sabotaj.

Potrivit Reuters, premierul danez Anders Fogh Rasmussen a fost de acord că sabotajul nu poate fi complet exclus, în pofida acuzațiilor făcute de premierul polonez Mateusz Morawiecki, fără documente justificative.

Chiar dacă nu înțelegem pe deplin ce s-a întâmplat, a declarat Morawiecki, “percepem cu siguranță că este vorba de un act de sabotaj, legat de agravarea crizei din Ucraina”.

După cum a declarat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, “Vorbim despre trei scurgeri de informații cu un anumit spațiu între ele și este greu de presupus că este vorba de o coincidență”.

În timp ce un oficial ucrainean de rang înalt a acuzat o lovitură rusă de destabilizare a Europei, Rusia, care a oprit livrările de gaze către Europa atunci când Occidentul a impus sancțiuni, a susținut că sabotajul a fost o posibilitate și că incidentul a compromis securitatea energetică a continentului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat incidentul drept „foarte îngrijorător”.

Navele și-ar putea pierde flotabilitatea dacă ar intra în zonă în aceste condiții.

Suprafețele marine pline de metan cresc probabilitatea unor explozii în regiune, potrivit lui Bottzauw.

În mijlocul controversei legate de războiul din Ucraina, niciuna dintre conductele de gaz nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile.
În ciuda faptului că niciuna dintre ele nu era folosită, ambele rețineau gaz.

Operatorul Nord Stream a descris pagubele ca fiind “fără precedent”, dar Gazprom, care se află sub controlul Kremlinului și deține monopolul asupra exporturilor de gaze rusești, a refuzat să comenteze.

Exporturile de gaz rusesc către Europa prin Nord Stream 1 au fost reduse până la oprirea totală în august, o serie de probleme tehnice fiind atribuite sancțiunilor occidentale.
Potrivit liderilor europeni, aceasta a fost o scuză pentru oprirea furnizării de gaze.

Noua conductă Nord Stream 2 este încă în construcție, iar Germania a renunțat la planurile de a o utiliza pentru furnizarea de gaze cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Scurgerile au avut loc înainte ca gazoductul Baltic Pipe, care va livra gaze din Norvegia către Polonia începând de marți, să fie pus în funcțiune ca parte a eforturilor Varșoviei de a-și diversifica aprovizionarea cu combustibil.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment