Porsche a depășit Volkswagen și a devenit cel mai valoros producător auto din Europa, după un IPO de succes

Dă şi tu share articolului

În urma IPO-ului de succes al producătorului de mașini sport premium, Porsche a depășit joi grupul Volkswagen și a devenit cel mai valoros producător auto din Europa, potrivit Reuters și Agerpres.

Deși au scăzut luni sub prețul inițial de listare de 81 de euro, din cauza piețelor bursiere slabe, acțiunile Porsche au crescut joi dimineață la 93 de euro (91,95 dolari), majorând capitalizarea de piață a companiei la 85 de miliarde de euro.
Avansul survine în urma achiziționării a aproximativ 3,8 milioane de acțiuni pentru 312,8 milioane de euro de către băncile de investiții implicate în ofertă.

Astfel, valoarea de piață a Porsche a depășit valoarea de 77,7 miliarde de euro a Volkswagen.
Mercedes-Benz, BMW și Stellantis sunt următorii trei cei mai valoroși producători auto din Europa, cu vânzări combinate de 57,2 miliarde de euro, 47,5 miliarde de euro și 39,7 miliarde de euro.
Acțiunile afacerii americane Tesla au urcat cu aproximativ 50% anul trecut, pe fondul speranțelor investitorilor privind creșterea cererii de vehicule electrice, iar capitalizarea sa de piață a depășit 1.000 de miliarde de dolari în octombrie 2021.

Intensificarea crizei din Ucraina, recentele îngrijorări legate de aprovizionarea cu energie a Europei și cifrele privind inflația europeană au contribuit la variații care au cerut măsuri de stabilizare, potrivit unui purtător de cuvânt al Volkswagen.

Oferta publică inițială (IPO) a Porsche, care a avut loc săptămâna trecută și se estimează că va strânge aproximativ 19,5 miliarde de euro, coincide cu volatilitatea pieței din Europa, care a afectat prețul acțiunilor producătorului auto.
În acest an, nu au avut loc oferte publice inițiale (IPO) pe bursele europene, deoarece companiile evită noi listări ca urmare a crizei petroliere, a creșterii ratelor dobânzilor și a inflației record.

De la lansarea Deutsche Telekom în 1996, aceasta este una dintre cele mai mari listări din Europa și a doua ca mărime din Germania.
Prețul indicativ al ofertei s-a încadrat în intervalul de preț din această lună, cuprins între 76,50 și 82,50 euro pe acțiune, dar s-a situat la limita superioară a acestui interval.
Investitorilor li se vor oferi până la 113 875 000 de acțiuni preferențiale în cadrul IPO.

Potrivit producătorului auto german, Volkswagen va folosi câștigurile obținute din listarea la bursă pentru a finanța trecerea la vehicule electrice și dezvoltarea de software.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment