
Facem ce facem și iată vrem nu vrem ne referim tot la abia trecutul context pandemic în care ni se cerea de către comercianți să utilizăm cât mai des plățile în format electronic cu cardul sau cu telefonul (smartwatch-ul, tableta) pentru a se evita cât mai mult contactul fizic dintre vânzător și cumpărător, plus că există multiple avantaje ale acestui tip de tranzacții, printre care aș vrea să enumăr doar câteva acum și anume, nu mai este necesară purtarea în buzunarul cumpărătorului a unei cantități însemnate sau nu de bani lichizi, banii odată făcută tranzacția, intră direct în conturile comerciantului, plus de asta în unele market-uri și hiper market-uri au fost aduse self case (roboței) unde cumpărătorii își fac singuri casa și plătesc electronic fără a mai interacționa cu vânzătorul decât în situații neprevăzute, situații care se întâmplă de altfel foarte rar.
Un alt avantaj al efectuării plăților electronice îl reprezintă viteza cu care acestea se fac, cumpărătorul nu mai este nevoit să aștepte după rest, sau eventuala frază ”N-am să vă dau rest, mergeți și schimbați alături” …. Este tardiv să mai spun ce senzație de ciudă și de lehamite vă vine atunci când sunteți în situația în care aveți banii pe card dar comerciantul de unde doriți să achiziționați un produs sau un serviciu vă spune sec ori ”Nu merge POS-ul”, ori ”E duminică și nu merge banca”, ori și mai sec ”Nu oferim plata electronică” …. Mai este ceva de zis ? Când o să ne facem bine oare, când ?
Modalități de plată electronică
Plățile electronice se pot efectua atât fizic cât și la distanță. Dar să le luăm pe rând.
Plățile electronice efectuate în format fizic sunt acele plăți care se efectuează în momentul în care cumpărătorul intră fizic în magazin, cumpără ce cumpără și apoi efectuează plata cu cardul (telefonul, smartwatch-ul, etc) la POS-ul comerciantului. Avantajele acestei modalități de plată este că cumpărătorul intră în magazin, vede produsele, are posibilitatea să le și încerca sau proba la fața locului și de a cere alte relații despre alte produse ce l-ar putea interesa pe cumpărător. Un alt avantaj este acela că nu mai plătește și taxele de transport către firma de curierat pentru a-i aduce produsul sau produsele acasă. Acum telefoanele mobile pot fi setate de către utilizatori după ce și-au instalat aplicațiile băncilor la care aceștia își țin banii, să poată efectua tranzacții electronice protejând astfel pe cumpărător de necesitatea de a mai expune astfel cardul la vedere în momentul efectuării tranzacțiilor. Expunerea cardului bancar în public crește riscul citirii informațiilor de pe fața și spatele acestuia astfel încât persoane neavizate și neautorizate pot efectua tranzacții de pe acesl card fără a se afla fizic în posesia respectivului card, dar despre asta vom vorbi în celălalt capitol.
Plățile electronice efectuate în format la distanță sunt acele plăți care se efectuează fără a fi nevoie de a se deplasa cumpărătorul fizic până la magazinul sau hipermarket-ul dorit de unde să își achiziționeze cele necesare ci face asta de acasă, de la birou, de oriunde beneficiază de o conexiune la internet cât de cât stabilă. Nemaifiind necesară deplasarea, atunci cum se face tranzacția ? Ei, da e un pic mai complicat dar hai să vedem cum stau lucrurile: Cumpărătorul are nevoie de un calculator (PC, Laptop, Tabletă, Telefon smart, etc) conectat la internet și de datele de pe card. Odată alese produsele sau serviciile, cumpărătorul efectuează plata divulgând pe site-ul comerciantului datele necesare cardului care se află asignat contului cumpărătorului. Acesta scrie în căsuțele special puse la dispoziție de comerciant datele cardului. Apoi ENTER. Urmează o confirmare și totul este gata, tranzacția a fost efectuată.
Evident, cumpărătorul achită și taxele de transport la firma de curierat pentru a i se livra produsul sau serviciul cumpărat. Avantaje, păi cred că primul ar fi faptul că se evită timpii morți pe care cumpărătol X i-ar pierde ca urmare a deplasării sale către și de la magazinul Y, astfel încât el poate să rămână în producție luând o pauză doar atunci când vine curierul cu produsele cumpărate.
Al doi-le avantaj este reprezentat de faptul că în momentele când chiar fiind acasă cumpărătorul, da ? nu poate să iasă, așteaptă pe cineva sau ceva, un răspuns, etc și nu poate ieși din casă atunci apelează la plata electronică la distanță și la curieri pentru a-i livra produsul sau produsele cumpărate. Utilizând acest tip de tranzacție electronică se pot achita foarte ușor și plăcut toate taxele (impozite și amenzi la Ghișeul.ro, facturi, etc) de acasă sau de la birou nemaifiind necesară înfruntarea cozilor, a intemperiilor și vicisitudinilor vremii, așteptarea cu orele în stațiile de transport îm comun, evitarea expunerii persoanelor suferinde cu inima la astfel de stimuli care numai bine nu fac organismului uman….
Pentru a spori confortul nostru au fost introduse astfel de alternative de plată, alternative pe care mulți coercianți nu o înțelege … Oare ?! Haideți că vă spun eu care-i șmecheria (șmenu) aici …. ”N-am să vă dau rest un leu ….” Păi un leu de la X, un alt leu de la Y iaca vânzătorul și-a mai scos încă odată salariul. Plus de asta, el, vânzătorul refuză să ofere plata cu cardul și din alte motive cum ar fi evitarea comisionului băncii și evitarea bătăilor de cap (pentru unii) pe care le-ar aduce ipotetic bietul POS. Așa că nu se acceptă pur și simplu această posibilitate de plată, electronică. Și atunci să nu ne mai întrebăm de ce nu ne calcă țara turiștii străini. Dar situația aceasta se va schimba radical credeți-mă. Lucrez personal la un proiect de lege în acest sens, un proiect de lege care să oblige orice agent economic să ofere pe lângă posibilitatea plății cu bani lichizi (cash) și plata online, altfel acesta va dispărea de pe piață !
Dar mai întâi să ne păzim noi bănuții să nu dispară din conturi fără voia noastră !

Vorbesc în acest articol despre plățile electronice. Dar să nu uităm un lucru și anume că nu suntem scutiți de riscuri în ce privește efectuarea acestui tip de plăți. În primul rând trebuie să fim atenți de pe ce site cumpărăm, dacă este un site de încredere, dacă lumea este mulțumită, dacă totul este ok. Căutați vă rog frumos referințe pe internet. Există copii fantomă ale site-urilor de încredere care au unele diferențe față de site-ul original, trebuie privit cu atenție. Tot cu deosebită atenție trebuie priviți pașii pe care-i faceți până la finalizarea tranzacțiilor dumneavoastră. Fiți cu băgare de seamă pentru că pot apărea nereguli care vă pot scăpa privirii. Nu de alta dar niște minți ”deștepte” știu cum să vă extragă banii din conturi cât ai zice miau (eu era să mi-o iau odată așa noroc cu vigilența băncii !!).
Dacă observați ceva ce vi se pare ciudat, putred la mijloc, da ? anulați imediat tranzacția ! Înseamnă că acolo este o capcană pentru cardul și banii dumneavoastră. Fiți așadar cu băgare de seamă nu doar la sumele mari cât mai ales la cele mici. De ce ? O sumă mică aduce datele de pe card care sunt folosite apoi (de v-am spus mai sus cine !) pentru golirea conturilor dumneavoastră. Atenție în cazul în care efectuați plata cu cardul fizic ca persoanele din jurul dumneavoastră să nu poată citi datele de pe cardul dumneavoastră. În caz contrar până când ajungeți dumneavoastră acasă, banii dumneavoastră ajung și ei pe alte mâini… oculte. Atenție când tastați PIN-ul acoperiți cât mai mult cu mâna opusă sau chiar cu corpul și asigurați-vă că nimeni nu a citit PIN-ul tastat. Daca vă fură cardul, PIN-ul deja îl știe … la revedere ! Până observați dumneavoastră, până anunțați banca sau până blocați cardul … banii de pe card sunt deja cheltuiți.
Pont : Există bănci care oferă autentificarea în dublu mod, unele chiar în triplu mod pentru tranzacțiile bancare în format electronic. Căutați pe internet cea mai potrivită bancă și cele mai bune soluții pentru păstrarea în deplină siguranță a economiilor dumneavoastră ! Spor la cumpărături !