Permis de conducere expirat? Vezi ce trebuie să faci pentru a-l schimba

Dă şi tu share articolului

M-am gândit să scriu acest articol care să vină în ajutor celor care au permis de conducere și se apropie data scadentă a acestuia ca să spunem așa.

În acest articol vom vedea impreuna care sunt pașii necesari pentru schimbarea permisului auto expirat și care e ordinea în care trebuie să faci lucrurile, astfel încât să fii cât mai eficient și să rezolvi această problemă cât mai rapid. Nu este complicat deloc.

Fie că știi când se apropie data de expirare a permisului sau tocmai ai aflat că ai circulat de ceva vreme cu permisul expirat, schimbarea acestuia nu trebuie să îți dea bătăi prea mari de cap.

Permisul de conducere categoria A, A1, A2, B, B1, BE au o valabilitate de 10 ani,

Mai intai trebuie sa pornim de la pasul 1

Trebuie sa te prezinti la medicul de familie sau la oricare unitate medicala autorizata

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când te pregătești de schimbarea permisului expirat este vizita la medicul de familie. După această vizită, vei primi o adeverință care atestă faptul că ești apt pentru a conduce.

Următorul pas este să te prezinți cu această adeverință la o unitate medicală autorizată pentru examenul medical. Dupa cest examen medical, dacă totul este în regulă, vei primi o fișă medicală pentru permisul auto.
Odata ce primesti acea fisa medicala va trebuie fie sa mergi pentru coinsult la fiecare specialitaet in parte sau o declaratie pe propria raspundere. Apropo examenul oftalmoloigc este obligatoriu si trebuie facut. Pentru restul o declaratie pe propria raspundere este deajuns.

Plătești contravaloarea permisului auto

Taxa pentru contravaloarea permisului auto poate fi plătită prin mandat poștal sau virament bancar.
Taxa este in valoare de 89 de LEI
Poți să plătești prin intermediul platformei Ghișeul.ro sau pe site-ul DRPCIV la rubrica Servicii Online – Plăți. Se poate plati si la orice unitate CEC Bank

Începând cu 1 octombrie 2020, această taxă nu mai poate fi plătită la ghișeul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Pregătești restul actelor pentru schimbarea permisului auto

In mod normal aceseta trebuie pregatite inainte de a face vizita medicala si a plati taxa pentru eliberaerea permisului
După ce ai făcut vizita medicală și ai primit fișa, urmează să pregătești restul actelor. Astfel, vei avea nevoie de: Actul de identitate al titularului, în format original și copie, în cazul în care ești cetățean român. De aici trebuie să rezulte că ai domiciliul sau reședința în România.
Cartea de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu, în cazul în care ești cetățean străin.
Dovada plății contravalorii permisului de conducere, pe care ai primit-o la punctul doi din lista noastră.
Permisul auto în original. Dacă nu ai permisul auto în original, fie din cauza că l-ai pierdut, a fost reținut într-un stat membru UE sau a fost furat, va trebui să declari acest lucru prin completarea corespunzătoare a cererii pe care o vei primi de la ghișeu sau pe care poți să o descarci de aici.
Fișa medicală în original, eliberată de o unitate medicală autorizată, despre care vorbeam la punctul unu.
Completezi cererea de preschimbare permis de conducere românesc, pe care poți să o descarci de aici.

Te programezi online pentru a depune toate aceste acte și te prezinți la ghișeul Serviciului public comunitar DRPCIV

Vei putea face programarea simplu prin intermediul site-ului DRPCIV. Tot ce trebuie să faci este să alegi județul, serviciul (Preschimbare permis românesc) și să completezi formularul pentru programare.

După ce programarea este făcută, te prezinți la ghișeu la data și ora stabilite, cu toate actele de la punctul numărul trei.

Dacă nu știi care este adresa, poți consulta site-ul drpciv.ro. Pe coloana din dreapta, la secțiunea Program de lucru / Serviciul public comunitar, selectezi județul de domiciliu și vei afla adresa și orarul după care operează.

Când te vei prezenta, (dacă nu ai descărcat cererea titularului și nu ai completat-o) vei primi cererea titularului de la ghișeu, pe care trebuie să o completezi cu informațiile despre fișa medicală și dovada plății contravalorii permisului de conducere. Această fișă va fi pusă în același loc cu restul documentelor de la punctul numărul trei, având astfel toate aceste acte:

Cererea tip pe care tocmai ai primit-o de la ghișeu, completată.
Dovada plății taxei de reînnoire.
Cartea de identitate și copie.
Fișa medicală în original și copie.
Permisul de conducere vechi.

Iar, tot aici vei face și fotografia pentru noul permis.

Ridici sau aștepți livrarea permisului

După ce ai rezolvat cele patru puncte de mai sus, tot ce rămâne de făcut este să primești dovada înlocuitoare.

În maximum 15 zile vei primi permisul la domiciliu, serviciu sau orice altă adresă.


Dacă ai deja permisul expirat, recomandarea noastră este să nu conduci până ce nu vei reuși să îl schimbi. În caz contrar, la un control al poliției, vei risca până la opt puncte de amendă, care reprezintă o valoare de aproximativ 1200 de lei.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment