Ce este permisul de conducere internațional? Cum se obține și cât costă?

Dă şi tu share articolului

Atunci când muncești, studiezi ori călătorești în străinătate și dorești să conduci un automobil închiriat sunt situații în care ai nevoie de un permis de conducere internațional. Procedura de obținere a acestui document diferă de la țară la țară, iar în articolul de astăzi îți vom spune cum obții acest tip de permis auto, ce taxe trebuie să plătești și în ce țări îți va fi necesar.

Unde poti conduce cu permisul de conducere international?
Ei bine, poti conduce pe un teritoriu strain cu acest document mai precisacesta este recunoscut in 175 de tari ale lumii. De fapt, este o traducere legalizată a permisului auto românesc, care se face în șapte limbi de circulație internațională: engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.

Permisul International de Conducere (PIC) se elibereaza persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu strain, fiind o traducere legalizata a permisului national romanesc in 7 limbi de circulatie internationala si recunoscut de toate statele semnatare ale Conventiei asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Iata cateva din motivele pentru care este recomandat sa avem un asemenea document in buzunar atunci cand iesim din Romania la volanul unui automobil sau mai ales cand intentionati sa inchiriati un autoturism in strainatate.

  1. Permisul International de Conducere asigura deplina legitimitate in circulatia rutiera Internationala. Forma si continutul sau au fost stabilite prin Conventia Internationala de Circulatie Rutiera de la Viena din 8 noiembrie 1968, fiind identice in toate tarile.
  2. Automobil Clubul Roman elibereaza aceste permise membrilor sai, cetateni romani domiciliati pe teritoriul României, posesori de permis de conducere national, si care se deplaseaza in strainatate.
    Cetatenilor straini li se pot elibera asemenea permise numai daca sunt rezidenti sau au domiciliul in Romania si daca poseda permisul de conducere romanesc.

Valabilitatea PIC-ului este de 1 an de la data eliberarii si in nici un caz nu depaseste valabilitatea permisului national in baza caruia a fost eliberat.

In Uniunea Europeana este obligatoriu un permis de conducere inteernational?
Nu, in Uniunea Europeana poti conduce in baza permisului de conducere eliberat in Romania. Permisele de conducere eliebrate in Uniunae Europeana sunt valabile in toate tarile UE si in tari care nu fac parte din UE, precum Elvetia si Norvegia.

Începând cu anul 2013, există un model unic de permis auto emis de toate țările din UE, iar acesta are același format cu mici modificari de design. El este realizat dintr-un material plastic de forma și de mărimea unui card bancar.

Permisul International de Conducere scuteste pe posesorul sau de a purta asupra sa pe teritoriul strain o traducere legalizata a Permisului National de Conducere, in 7 limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, spaniola, rusa, greaca si araba) sau de transcriere a acestuia in caracterele limbii nationale ale statului respectiv. In caz contrar conducatorul auto poate fi obligat de organele de politie sa caute traducator autorizat si sa realizeze aceasta traducere pe teritoriul statului respectiv contra unei taxe considerabile, la care se adauga taxa notariala de legalizare.

PIC-ul inceteaza a mai fi valabil intr-un stat daca titularul sau si-a stabilit aici resedinta obisnuita.

Pentru eliberarea Permisului International de Conducere sunt necesare:

– Permisul de Conducere National si o copie a acestuia;

– 2 fotografii tip pasaport (3 cm x 4 cm)

– Taxa aferenta acestuia

Pentru mai multe detalii contactati orice Sucursala ACR

În ce țări este necesar Permisul de Conducere Internațional? Dacă vei călători într-o țară situată în afara UE va trebui să te informezi dacă în respectiva țară este recunoscut permisul emis în România sau dacă este necesar eliberarea unui PIC. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, poți circula pe baza permisului național cel mult trei luni. Dar, dacă te afli pe teritoriul Canadei și vrei să închiriezi un autoturism vei avea nevoie de PIC. Atenție! În țările unde ai nevoie de PIC, la un eventual control al poliției rutiere din statele respective, va trebui să prezinți și permisul de conducere eliberat în România altfel riști să fii amendat și chiar să ți se suspende permisul.

Cam aceste fiind spuse, asa trebuie procedat pentru a obtine un permis de conducere international.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment