Piața imobiliară internă și, mai ales, industria construcțiilor, încep să vadă nori inflaționari.
Numeroși români amână construirea unei locuințe sau achiziționarea uneia “la cheie” în viitorul apropiat, deoarece încep să apară noi creșteri de prețuri.
Achiziționarea propriei locuințe ar putea fi considerată cea mai mare realizare a unei persoane.
Vorbim, evident, de realizări și ambiții în sfera materială și financiară, nu în cea spirituală.
Doar că, într-o perioadă de creșteri semnificative ale prețurilor, este din ce în ce mai greu de satisfăcut aceste obiective.
Numeroase studii au indicat că există o cerere mai mică pentru proprietăți imobiliare și că, în viitorul apropiat, și mai puțini români vor cumpăra.
De ce?
Din cauza creșterilor iminente ale prețurilor la construcții.
Experții Institutului Național de Statistică prognozează că, pentru următoarele trei luni, activitatea de construcții va cunoaște o “relativă stabilitate a volumului producției” (sold conjunctural -4%), “relativă stabilitate a numărului de salariați” (sold conjunctural -3%) și “creștere accentuată a prețurilor lucrărilor de construcții” (sold conjunctural +42%). (INS).
Românii se simt condamnați la o viață trăită în chirie. Altă posibilitate n-au
Mulți români se simt în mod legitim “condamnați” să locuiască în locuințe închiriate în aceste condiții.
Practic, nu avem de ales decât să închiriem un acoperiș deasupra capului în așteptarea unor costuri mai mici, dacă nu avem o familie extinsă cu care să locuim și nu mai putem plăti prețurile pieței.
Este adevărat că unii economiști cred că vor avea loc reduceri de prețuri și în viitorul imprevizibil, dar nici noi, nici ei nu știm când sau ce se va întâmpla în acel moment.
În esență, viitorul este neclar pentru că sunt atât de multe crize în desfășurare și pentru că există atât de multe necunoscute. Din această cauză, orice statistici, calcule sau previziuni riscă să fie invalidate în x luni sau ani.