Octombrie marchează numărătoarea inversă până când romanii vor da a ceasul cu o oră înapoi. Acest lucru se va întâmpla în ultimul weekend al lunii, eventual în ultimul an.
Din noaptea de sâmbătă spre duminică, 3 spre 31 octombrie, românii vor da ceasul înapoi cu o oră. Mai exact, ora 04:00 va deveni 03:00, ceea ce înseamnă că vor fi 25 de ore pe 30 octombrie în loc de 24, care este cea mai lungă zi din an.
Trecerea la ora de iarnă a anului 2021 are loc după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și traversează emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care are loc pe 22 septembrie, marchează și sfârșitul verii, când ziua este egală cu noaptea.
Ce efecte are trecerea la ora de iarnă 2021 asupra organismului
Potrivit experților, trecerea către iarna anului 2021 va avea un impact asupra organismului, deoarece este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta. Mai exact, trecerea la iarnă pare să provoace oboseală crescută, scăderea vigilenței, niveluri crescute de stres, tulburări de somn și chiar iritabilitate și oboseală toamna.
Iată de ce experții recomandă modificarea programului de somn, adică avansarea timpului de somn, pentru a nu simți aceste modificări.
Parlamentul European a votat în martie 2019 să renunțe la ora de vară a Uniunii Europene. Această măsură va intra în vigoare în 2021. Mai exact, țările care doresc să mențină ora de vară au făcut ultima modificare în ultima duminică a lunii martie 2021.
Țările care doresc să păstreze ora de iarnă vor trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie 2021. România nu a decis încă dacă va păstra ora de vară sau cea de iarnă. Dacă țările UE aleg să treacă la ora de iarnă sau de vară pentru ultima oară, acestea trebuie să ia o decizie și să notifice Comisia Europeană.