Oficial devine obligatoriu pentru toți cei care stau la bloc. Se aplică de la 1 ianuarie. Ce înseamnă repartitoarele pentru români

Dă şi tu share articolului

Românii care locuiesc în blocuri de locuințe sunt obligați să instaleze repartitoare de căldură.
De data aceasta este oficial.
Legea era prevăzută să intre în vigoare încă din 2021.
Însă, membrii Camerei Deputaților au decis să amâne decizia cu un an.
Mai jos, veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege schimbările din acest sezon.

Românii trebuie să-și pună repartitoare pentru căldură

În viitorul apropiat, românii care locuiesc în blocuri de locuințe și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor trebui să își instaleze repartitoare de căldură.
Potrivit normelor prezentate într-o ordonanță publicată la sfârșitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, măsura trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an.

În plus, legiuitorii au stabilit câteva linii directoare pentru proprietarii de locuințe care au deja repartitoare instalate.
În situația acestora, ordonanța prevede ca gadgeturile să fie schimbate până la 1 ianuarie 2027.
Astfel, până la începutul anului 2027, toți românii care locuiesc în blocuri de locuințe vor fi obligați să aibă contoare de consum de energie termică cu citire la distanță sau repartitoare de costuri.
Ca o alternativă la metodele tradiționale, gadgeturile sunt folosite pentru a măsura consumul de căldură.

Asociațiile de proprietari care pot demonstra clar că nu este convenabil să aibă contoare și contoare vor fi scutite de la această regulă.

Ce se arată în ordonanța publicată în Monitorul Oficial

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se arată în ordonanța publicată în Monitorul Oficial.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment